Vir: osebni arhiv Nives Fliser
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 22.10.2021 19:58
Nives Fliser je lastnica tatu studia, njena dela pa razveseljujejo tudi borbene ženske, ki so skozi preizkušnje življenja izgubile areole.

Nives Fliser je mlada umetnica tetovaže in lastnica studia Nives Tattoo iz Maribora. V svojem studiu, ki je odprt že od leta 2016, tetovira in lasersko odstranjuje tetovaže.

Pravi, da najraje tetovira črno-bele linijske tetovaže, njena strast pa so predvsem tetovaže čipk.

Primerov mastektomij je zmeraj več

A kar Nives loči od ostalih tetoverjev, je njena specializacija za tetoviranje areol po mastektomiji.

Mastektomija je odstranitev dojk in je lahko del zdravljenja ali preprečevanja raka dojk. Temu lahko sledi rekonstrukcija, pri kateri kirurgi oblikujejo novo dojko. Nekatere ženske se za rekonstrukcijo ne odločijo. 

Nives je šolanje za tetoviranje areol opravila na Hrvaškem, pri tem pa znanje nenehno povezuje s tetoviranjem. Izboljšave pa pridejo tudi z leti in izkušnjami, ki si jih je nabrala že veliko. 

»Za ta korak sem se odločila, ker je primerov, ko ženska potrebuje rekonstrukcijo areole po mastektomiji vedno več,« o težki statistiki za Ptujinfo spregovori tetoverka Nives. 

Prav tako ženske po mastektomiji v bolnišnici dobijo le osnovno možnost tetoviranja areol, kar je le približek željenega. Za najboljši možni rezultat ženske namreč potrebujejo 3D tetovažo, po kateri areole izgledajo naravne. 

»Vesela in ponosna, da mi v tetoviranju areol zaupa kar nekaj naših plastičnih kirurgov«

Pred tetoviranjem areole ima Nives s svojo stranko posvet v svojem studiu. Ogleda si stanje, brazgotine, debelino kože, ali je rekonstrukcija same bradavice uspela ali ni izbočena.

Prav tako ocenita, ali je potrebno tetovirati 3D, dogovorita se o barvi, pripravi pred tetovažo in negi po. 

Vir: osebni arhiv Nives Fliser

»V večini primerov mi je skoraj lažje ustvariti popoln 3D učinek na dojki, kjer ni bilo opravljene rekonstrukcije bradavice,« še doda Nives. 

Stranka se lahko v tatu studiu oglasi po tem, ko so brazgotine stare vsaj eno leto, saj je takrat koža popolnoma zaceljena, barva pa lepše prijema.

Potrebna sta dva obiska. Na prvem terminu so areole tetovirane, drug termin pa je za dodajanje podrobnosti, ki so nekoliko zbledele. 

Prav kmalu pa bo Nives predavala tudi na medicinski fakulteti. Pod okriljem društva študentov, ki vodij projekt Dotik življenja in osveščajo javnost o raku dojke in testisov, bo predavala o svojem delu. 

Obenem pa ponosno pove, da ji v tetoviranju areol zaupa veliko lepotnih kirurgov, ki svoje stranke napotijo do tega mariborskega studia. 

Vir: osebni arhiv Nives Fliser

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice