Ljubljanainfo
Sob, 21.10.2023 11:30
Tigrasti komarji niso le nadloga, lahko so tudi nevarni prenašalci bolezni. Poslanka sprašuje vlado.

Tigrasti komarji so majhni insekti, ki so postali vse bolj problematični zaradi njihovega pikajočega vedenja in sposobnosti prenašanja različnih bolezni. Ime tigrasti komarji so dobili zaradi svojega značilnega vzorca črnih in belih črt na telesu ter nogah, ki spominjajo na tigrasto kožo.

Ti komarji so prvotno iz Azije, vendar so se razširili na številne dele sveta, vključno s Severno Ameriko, Evropo in Afriko, deloma zaradi globalizacije in potovanja.

S piki prenašajo bolezni

Tigrasti komarji so znani po tem, da so nadležni pikajoči insekti, ki lahko povzročijo srbenje in draženje kože. Zlasti ženski komarji, ki se prehranjujejo s krvjo, pa lahko postanejo prenašalci teh bolezni, saj jih prenašajo s svojimi piki. 

Za preprečevanje pikanja tigrastih komarjev in prenosa bolezni je pomembno upoštevati ustrezne preventivne ukrepe, kot so uporaba repelentov, nošenje dolgih oblačil in uporaba mrež na oknih.

Nadzor populacij tigrastih komarjev je prav tako ključen za zmanjšanje tveganja prenosa bolezni in ohranjanje javnega zdravja v prizadetih območjih.

Po Evropi že bolezni, ki jih prenaša komar

Suzana Lep Šimenko, poslanka iz vrst SDS, pa je na ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, naslovila nekaj vprašanj prav glede morebitnih okužb, ki jih prinašajo ti komarji. 

V Trstu so zabeležili že nekaj okužb bolezni, ki so jih prinesli tigrasti komarji, v Parizu so mesto že razkuževali proti komarjem. Pa pri nas? 

Denga, bolezen, ki jo prinašajo, se je namreč že začela pojavljati po Evropi. Poslanka navaja podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, kjer so razkrili, da je bilo lani v Evropi kar 71 primerov denge, 65 v Franciji, šest v Španiji. 

Pa pri nas? 

Med Slovenkami in Slovenci doslej ni bilo avtohtono okuženih primerov, je pa bilo nekaj primerov okužb s čikungunjo pri potnikih, ki so zboleli pred prihodom v Slovenijo ali malo po vrnitvi s tropskih krajev. 

Tudi po slovenskih regijah je moč zaznati vse več tigrastih komarjev, zato poslanka sprašuje vlado, kako bodo obvladovali morebitne okužbe. 

Poslanka ministrico sprašuje, ali na ministrstvu načrtujejo kakšne posebne ukrepe zaradi pojava okužb s čikungunjo in denge v sosednjih državah. Zanima jo tudi, ali na ministrstvu načrtujejo posebne ukrepe zaradi porasta tigrastih komarjev pri nas. 

Vprašanja ministrici so bila podana 16. oktobra, ta ima trideset dni časa, da nanje odgovori. 

Starejše novice