Ljubljanainfo
Sre, 8.11.2023 17:15
Meta se sooča z izzivi zaradi regulacije Evropske unije.

Uporabniki družabnega omrežja Facebook dobivajo opozorila o spremembi zakonodaje v svoji regiji. Za kaj pravzaprav gre?

Facebook oziroma podjetje Meta se sooča s prizadevanji Evropske unije, ki želi svoje obvarovati podatke svojih prebivalcev.

Evropska unija prepovedala uporabo targetiranih oglasov

Podjetje Meta se sooča z omejitvami Evropske unije na področju varovanja osebnih podatkov uporabnikov družbenih omrežij Instagram in Facebook. Nove omejitve so napovedali že pred tednom dni.

Nova pravila omejujejo uporabo osebnih podatkov za ciljano oglaševanje na Instagramu in Facebooku.

Evropski odbor za varstvo podatkov, ki predstavlja več držav Evropske unije, vključno s Slovenijo, je sprejel odločitev, ki podjetje Meta obvezuje, da pred zbiranjem informacij od uporabnikov pridobi dovoljenje, preden te podatke uporabi za učinkovitejše oglaševanje.

Facebook je imel ob koncu lanskega leta v Evropi okoli 300 milijonov od sicer skupno dveh milijard dnevnih uporabnikov.

Prepoved ciljanih oglasov bi lahko Meti povzročila hud finančni udarec, če bi podjetja umaknila oglaševanje prek njenih aplikacij.

Za družbeno omrežje brez personaliziranih oglasov boste morali plačati naročnino

Kot odziv na razvijajoče se regulative evropske unije je podjetje Meta uvedlo nov naročniški paket, ki bo na voljo uporabnikom v Evropski uniji, Evropski ekonomski coni in Švici.

Z začetkom novembra je uporabnikom na voljo izbira. Ali uporabljate brezplačen Facebook in Instagram s personaliziranimi oglasi, ali pa plačate naročnino in uporabljate družbeni omrežji brez oglasov.

Cena naročnine znaša 9,99 evrov na mesec za namizne računalnike in 12,99 evrov na mesec za telefon. Za katerokoli napravo kupite naročnino, bo ta veljala za vse povezane uporabniške račune Facebook in Instagram.

Do prvega marca 2024 bo ena naročnina veljala za vse povezane račune, s prvim marcom 2024 pa bo vsak dodaten prijavljen račun znašal dodatnih šest evrov na mesec oziroma osem evrov na mesec v primeru pametnega telefona.

Starejše novice