Ljubljanainfo
Sre, 8.11.2023 07:00
So ljudje že začeli jemati stvari v svoje roke?

Ljubljano in celotno Slovenijo je pretresla novica o posilstvu v prestolnici. Sledil je poziv k legalni samooborožitvi prvaka stranke SDS Janeza Janše, lažna novica o posilstvu v Tivoliju in nato še en spolni napad, zopet v Ljubljani.

Na slovenskem delu spletišča Reddit je beseda o legalni oborožitvi tekla že v nitih na temo prosilcev za azil, nato pa se nadaljevala tudi v raznih nitih o posilstvih.

Za potrebe tega članka smo se osredotočili na morda najbolj pripravno in morda največkrat omenjeno tovrstno sredstvo, to je solzivec.

Ta sodi v kategorijo D, kot je orožje razvrščeno v zakonu o orožju; zanj ni potreben niti priglasitveni list – kar pomeni, da ga ni treba prijaviti na upravno enoto.

Kakšno je povpraševanje, smo preverili pri treh trgovcih, ki solzivec prodajajo v Ljubljani.
 

V promet gre vse

Načeloma je ta na voljo v obliki razpršila in gela. A kot je razvidno iz besed sogovornikov, je oblika povsem postranskega pomena.

Obrnili smo se na trgovce Koptex, Army Shop in SGB. Vsi so nam potrdili, da solzivca v zadnjih dneh, tednih prodajo veliko več.

V Koptexu so nam tako pojasnili, da med strankami prednjačijo ženske; izkušnje Army Shop prav tako kažejo, da gre razmerje v prid ženskam, in sicer nekako 60 proti 40, a da moški kupujejo tudi za svoje partnerke in otroke, »ki hodijo študirati v Ljubljano«; v SGB pa so nam povedali, da po njihovih opažanjih razlike med spoloma ni.

Če se vrnemo k obliki, torej razpršilcu ali gelu: v promet gre vse, kar je na zalogi. Ta vsake toliko tudi poide, kažejo izkušnje sogovornikov.

Kakor tudi, da večina kupcev kupi več kot le enega.

Izkazuje se tudi, da se ljudje ne zavedajo, da je solzivec polnoletnim osebam dovoljen, so nam povedali v SGB.

Tam izkušajo tudi povečano povpraševanje raznih podjetij in organizacij po delavnicah na temo zaščite, ki jih izvajajo.

Skratka, strah, utemeljen ali ne, je očitno resničen.

Komentarji (2)

ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Pred dobrim mesecem me je pred lastnim domom napadel cigan. 10m vstran sem imel avto, v njem pa solzilec. Če bi ga imel v žepu bi cigana tuširal, dokler doza ne bi bila prazna. Sedaj solzilec nosim v žepu, kar priporočam tudi vsem ostalim...

Stane Rauh (ni preverjeno)

Aja, strah, upravičen ali neupravičen , obstaja.....Čudno, da obstaja....

Starejše novice