Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pon, 15.4.2024 13:31
Mladi zdravniki Slovenije so se v imenu avstrijskih politikov »zahvalili« slovenskemu predsedniku vlade za vse zdravnike, ki zaradi boljših pogojev dela raje zaposlijo v Avstriji in tako pomagajo, da avstrijskemu zdravstvu ne primanjkuje zdravnikov.

»Danke, Robert, du bist Spitze« oziroma »Hvala Robert, super si« so v sarkastičnem pismu Robertu Golobu napisali Mladi zdravniki Slovenije. 

Pismo so napisali v imenu avstrijskih politikov in se slovenskem predsedniku vlade zahvalili za pomoč pri zagotavljanju kadrov za avstrijsko zdravstvo. »Še nikoli ni za avstrijsko zdravstvo nihče naredil toliko vrhunskih potez kot vi v zadnjem letu,« so zapisali. 

V pismu so izpostavili, da je po podatkih Zdravniške zbornice Avstrije v zadnjem letu prišlo dodatnih 21 zdravnikov iz Slovenije in jih tam trenutno dela 181. 

Kot so zapisali, se slovenski zdravniki v Avstriji ne ustalijo le zaradi plač, ki so bistveno boljše kot pri nas, ampak tudi zaradi boljših urnikov. Izpostavljajo tudi manjšo obremenjenost zdravnikov, zaradi česar se lahko ti bolje posvetijo vsakemu bolniku. 

Prav tako se za delo pri naših severnih sosedih vse pogosteje odločajo tudi zdravniki iz drugih držav nekdanje Jugoslavije, saj ti pri nas, kot pravijo Mladi zdravniki Slovenije, predolgo čakajo na delovna dovoljenja in dovoljenja za bivanje. 

Njihovo pismo objavljamo v celoti. 

Spoštovani predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob!

Dovolite nam, da se vam namesto avstrijskih politikov, ki o tem raje modro molčijo, zahvalimo za vaše besede in dejanja, povezane s slovenskim zdravstvom. Še nikoli ni za avstrijsko zdravstvo nihče naredil toliko vrhunskih potez kot vi v zadnjem letu.

Po podatkih Zdravniške zbornice Avstrije je v tem času prišlo k njim dodatnih 21 zdravnikov iz Slovenije, in jih tam trenutno dela 181. Morda se 21 zdravnikov v enem letu ne sliši veliko, vendari to pomeni, da je tako približno 30 tisoč prebivalcev Avstrije pridobilo družinskega zdravnika. Glede na vaše zadnje izjave kaže, da bo statistika v letu 2024 še boljša. Mi se zavedamo, da brez zdravnikov, medicinskih sester in negovalcev ne moremo ohraniti zdravstva, v katerem potrebe zaradi staranja prebivalstva in napredka medicine strmo naraščajo, na visokem nivoju. Zanje in vse druge deficitarne poklice so obmejne regije pripravile spletno stran dobrodošlice v slovenščini, kot je »Dobrodošli na Koroškem«, da se čim lažje znajdejo. Ni jih lahko prepričati, da zamenjajo domovino, vendar gre to v zadnjem času vse lažje, za kar se vam iskreno zahvaljujemo. Veliko pomanjkanje zdravnikov, medicinskih sester in strežnic nam vaši prebivalci uspešno blažijo.

Hkrati se vse več zdravnikov iz celotne regije odloča, da se namesto v Sloveniji ustalijo eno državo naprej proti severu, pri nas. Ne samo zaradi plač. Na avstrijskem Štajerskem so jih sicer bistveno izboljšali in so osnovni dohodki zdravnikov 14 plač v letu od 4600 do 11.000 evrov bruto plus pavšal za pripravljenost, ki znaša od 300 do 1500 eur, piše v decembrski reviji Aertze Steiermark (str. 43). Drugi razlog so boljši urniki, saj je delo preko 48 ur tedensko prepovedano, večina zdravnikov dela lahko – podobno kot ostali prebivalci – po štiri dni na teden. Tretji je manjša obremenjenost – Avstrija ima več zdravnikov, ki imajo zato več časa za vsakega bolnika. Javni diskurz temelji na spoštovanju zaposlenih v zdravstvu.

Nekateri zdravniki iz držav nekdanje Jugoslavije so v Sloveniji po več kot eno leto čakali na delovna dovoljenja in dovoljenja za bivanje. Nekateri so bili v času trajanja postopkov celo prisiljeni bivati na črno zaradi potečenih dovoljenj in jih je bilo strah voziti avtomobil, da jih policija ob naključni kontroli ne bi deportirala nazaj v Srbijo ali Makedonijo. Zato raje potujejo še nekaj deset  kilometrov naprej k nam. Težava je Hrvaška, kjer so po pisanju medijev delovne pogoje zdravnikov medtem bistveno izboljšali, njihove plače sedaj recimo presegajo plače slovenskih zdravnikov. Zato se hrvaški vladi tokrat ne zahvaljujemo.

Žal nam je, da zaradi prihodov k nam vašim zdravstvenim domov tik ob meji grozi zapiranje, kot opisujejo zdravniki v članku Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še mrtva črka na papirju. Vendar hkrati spremljamo, da odgovornost uspešno prelagate na tiste, ki sistem še držijo nad vodo. Za takšno politično spretnost vam čestitamo, pri nas ne bi bila dovolj. Naši prebivalci od zavarovalnice in vlade pričakujejo, da imajo zagotovljeno zdravstveno oskrbo, ki jo plačujejo. Pri nas nimamo te možnosti, da za sistemske napake in nedelujoče zdravstvo preprosto obtožimo zdravstvene delavce. Naši prebivalci in mediji tega ne bi kupili.

Ob zaključku vas prosimo, da osebno nadaljujete z vrhunskim vodenjem zdravstva in še naprej preslišite vsa opozorila, ki menda prihajajo celo s strani vaše ministrice za zdravje in njenih strokovnih služb.

Robert, du bist Spitze!

Z lepimi pozdravi z Dunaja,

Mladi zdravniki v imenu Karla, Wolfganga in ostalih hvaležnih članov avstrijske vlade ter parlamenta

Komentarji (1)

Boki spoki (ni preverjeno)

Ko bo Golob odfrčal, ga bodo v Avstriji sprejeli odprtih rok... pri nas je oplel

Starejše novice