Rebeka Sivka
Pet, 24.9.2021 10:38
Vlak Connecting Europe Express je danes prispel v Ljubljano, kasneje se bo ustavil tudi v Celju in Mariboru.

V okviru evropskega leta železnic je danes zjutraj v Ljubljano prispel vlak Connecting Europe Express

V Ljubljani so vlak ob 8.46 pozdravili evropska komisarka za promet Adina Valean, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes. 

Vlak Connecting Europe Express je rezultat edinstvenega sodelovanja med Evropsko komisijo, Skupnostjo evropskih železniških in infrastrukturnih podjetij, evropskimi prevozniki v železniškem prometu, upravljavci infrastrukture in številnimi drugimi partnerji na ravni Evropske unije in lokalni ravni.

Vlak je simbolnega pomena

»S prihodom vlaka želimo poudariti, kako pomembna je trajnostna mobilnost, zlasti prevoz z vlakom in železniška infrastruktura.

Železnice morajo postati hrbtenica prevozov, s tem naredimo tudi največ za okolje. Obenem mora biti naša država tista, ki mora zagotoviti, da je železniški promet učinkovit, ekonomičen, hiter in udoben.

Tukaj imamo še opraviti veliko nalog, ampak gremo v pravo smer. Železnico želimo narediti dostopno ljudem,« zagotovi minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec

Vlak je simbolnega pomena, pomeni povezovanje evropskih držav med seboj, pomeni solidarnost evropskih držav, tudi kar se tiče trajne mobilnosti, naprej razlaga Vrtovec. 

Prenova ljubljanske železniške postaje naslednje leto 

Vrtovec je poudaril, da je prenova železniških postaj v polnem razmahu in da se bo ljubljanska železniška postaja začela prenavljati naslednje leto. Prav tako se bo prenavljala avtobusna postaja. 

»Pred nami so dodatna vlaganja v železniško infrastrukturo, vse z namenom, da bi se ljudje lažje odločali za dnevni prevoz v službo, na izlete z vlakom in ne več z osebnim avtomobilom,« razlaga Vrtovec. 

Tudi v druga slovenska mesta

Vlak bodo pričakali tudi v drugih slovenskih mestih.

V Celju bo ob 13.03 vlak pričakal celjski župan Bojan Šrot, v Mariboru pa bo ob 14.07 vlak pričakal mariborski župan Saša Arsenovič

Starejše novice