Zoran Janković s temnolaso Ljubljano in njeno sestro Olivio (vir: osebni arhiv Laurence Heuschen).
Rebeka Sivka
Ned, 15.8.2021 07:40
Belgijski par se je leta 2002 zaljubil v Ljubljano, pet let kasneje pa sta hčerko poimenovala po naši prestolnici.

Alexa in Laurence Heuschen sta belgijski par, ki ga je slovenska javnost spoznala jeseni leta 2007, ko se jima je rodila hčerka z imenom Ljubljana

Z družino Heuschen smo se pogovarjali o zdaj 13-letni Ljubljani in njihovem času v Ljubljani. 

Zgodba sega v leto 2002

Alexa in Laurence sta Slovenijo prvič obiskala leta 2002 kot mladi par. Mesto jo je očaralo, opisujeta ga kot »mešanico vzhodne in južne Evrope, z mediteransko in alpsko atmosfero«. 

Ime Ljubljana jima je bilo všeč že prvič, predvsem zaradi njegove povezave z ljubeznijo - Ljubljana namreč prihaja iz besede ljubljena.

Leta 2007 se jima je rodila hčerka, ki sta jo poimenovala prav po slovenskem glavnem mestu. Na vprašanje, zakaj sta se odločila za ime Ljubljana, odgovarjata, da jima je bil pri srcu njen pomen in izgovorjava. 

Kasneje se je družini pridružila še deklica Olivia. 

Kaj o svojem imenu misli Ljubljana? 

Starša Ljubljane se zavedata, da sta hčerki dala prav posebno ime, ki je zanimivo mnogim ljudem. Hčerki sta zaupala tudi pomen njenega imena. Kaj o imenu meni skoraj 14-letna Ljubljana? 

Ljubljana ima rada svoje ime, saj je »unikatno ime, ki ima lep pomen«. Ker naša prestolnica spada med težje izgovorljiva mesta, nas je zanimalo tudi, če imajo Belgijci težave z izgovorjavo njenega imena. 

»Marsikomu je res težko izgovoriti ime Ljubljana, težave nastopijo tudi pri branju imena, ampak ko enkrat slišijo njeno ime, je v redu«, odgovorijo Ljubljanini starši. 

13-letna Ljubljana že obiskala našo prestolnico

Ljubljanina starša sta deklico prvič peljala v naše mesto, ko je bila stara dve leti, drugič pa je bila v Ljubljani leta 2018.

Slovenska prestolnica pri družini Heuschen zaseda prav posebno mesto, všeč jim je njena atmosfera in čisto okolje. 

Družina namerava po koncu pandemije ponovno obiskati Ljubljano, saj se »obožujejo sprehajati po bregovih reke Ljubljanice«.

Spoznali so tudi Zorana Jankovića

Družina je na počitnicah v Ljubljani dvakrat obiskala ljubljanskega župana Zorana Jankovića, leta 2009 in 2018. 

Laurence in Alexa ga opisujeta kot »zelo prijaznega človeka, ki obožuje preživljati čas z njihovimi otroci«.

Intervju je opravila Rebeka Sivka. 

Starejše novice