Foto: Instagram Pošta Slovenije
Ljubljanainfo
Tor, 21.9.2021 13:27
Letošnja kampanja bo prva tako široko zastavljena akcija ozaveščanja o demenci pri nas. Namen je ozaveščanje slovenske javnosti o demenci in zmanjševanje še vedno prisotne stigme te bolezni.

Mesec september je na pobudo Alzheimer's Disease International že vse od leta 2011 svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni. V tem času po vsem svetu potekajo dejavnosti ozaveščanja javnosti o demenci.

Letošnja tema je pravočasna diagnoza, saj ravno pravočasno prepoznavanje znakov demence, diagnoza, ustrezno zdravljenje in način življenja pripomorejo k večji kakovosti življenja bolnikov in njihovih svojcev.

Pošta Slovenije združila moči s Spominčico

Pošta Slovenije bo v sodelovanju z Združenjem Spominčica – Alzheimer Slovenija izvedla vrsto aktivnosti, s katerimi bo slovensko javnost opozarjala na nevarnosti te tihe epidemije sodobnega časa. 

»Ker se naši zaposleni pri svojem vsakodnevnem delu, bodisi v poštnih poslovalnicah bodisi na terenu, srečujejo z osebami z demenco, smo takoj podprli predlog Združenja Spominčica, da bi se povezali in skupaj, vsak po svojih močeh, ustvarili okolje, v katerem bo osebam z demenco lažje živeti,« je povedal začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot.

Skupaj s Spominčico bo preko različnih gradiv informirala zaposlene Pošte o tej dolgotrajni in pogosto prezrti bolezni ter v vseh poštnih poslovalnicah namestila plakate z informacijami o demenci.

Prihodnji teden pa bodo gospodinjstva v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju in Murski Soboti prejela informativne letake o prvih znakih demence, značilnostih bolezni, ustreznem pristopu do oseb z demenco in kontaktih Združenja Spominčica, kjer lahko osebe z demenco in njihovi svojci dobijo informacije, nasvete in pomoč.

Nadeli si bodo vijolično pentljo

Zaposleni na pošti so danes, 21. septembra, na svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, v znak podpore nosili vijolične pentlje, svetovni simbol ozaveščanja o demenci. 

Pošta Slovenije pa bo preko letakov in plakatov pozvala prebivalce Slovenije, naj donirajo 5 evrov Združenju Spominčica preko SMS številke 1919 s ključno besedo SPOMIN5. 

»Gre za izjemno pomemben družbeno odgovorni projekt, saj bomo lahko s pomočjo Pošte Slovenije dosegli sleherno osebo z demenco in svojca – bodisi preko letaka, ki ga bodo prejela gospodinjstva, preko plakatov, ki bodo nameščeni v poslovalnicah ali preko osebnega stika s poštarji, ki jih bodo lahko usmerili na Spominčico,« pa je o projektu povedala Štefanija L. Zlobec, predsednica Združenja Spominčica.

Starejše novice