Lani so zabeležili veliko število poletnih neviht, enako pričakujejo tudi letos (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Čet, 30.5.2024 09:39
Za boljšo obveščenost so na Agenciji Republike Slovenije za okolje pripravili seznam spletnih pripomočkov, s katerimi je mogoče neurja spremljati in kar najbolj natančno oceniti njihovo dejansko moč ter kraj in čas delovanja.

Začenja se obdobje neviht, ki so zlasti v poletnem času lahko močnejše. Dobro se spomnimo lanskega poletja, ko smo v Sloveniji in okolici beležili veliko število neviht. Te so povzročile veliko škode in so v nekaterih primerih tudi predstavljale nevarnost za ljudi.

Kot pravijo na agenciji, je napoved poletnih neurij zaradi različnih meteoroloških dejavnikov negotov in težaven proces.

Slovenija leži na območju, kjer se nevihte pogosto sprožijo, zato je pomembno pogosto spremljanje razmer (foto: Bobo).

»Slovenija leži na območju, kjer se nevihte pogosto sprožijo, zato je pomembno pogosto spremljanje razmer. Običajno neurja prizadenejo le majhen del države. 

Za boljšo obveščenost smo pripravili seznam spletnih pripomočkov, s katerimi je mogoče neurja spremljati in kar najbolj natančno oceniti njihovo dejansko moč ter kraj in čas delovanja.«

Splošne vremenske napovedi lahko najdete na spletni strani strani agencije za okolje, kjer napoved pripravlja dežurni prognostik, ki jo večkrat na dan po potrebi tudi osveži.

Ob povečani verjetnosti neurij izdajo vremensko opozorilo (foto: Bobo).

»Ob povečani verjetnosti neurij izdamo vremensko opozorilo. Skladno z večino ostalih evropskih držav, ki so del skupnosti MeteoAlarm, uporabljamo semaforski način opozarjanja. 

Zelena barva pomeni, da bo vreme v naslednjih urah ali dneh brez posebnosti. 

Rumena barva označuje pojave, ki so sicer pogosti, a če se znajdemo ob napačnem času na napačnem kraju, so razmere že lahko nevarne. 

Kadar pričakujemo nastanek neurij, izdamo oranžno ali rdečo stopnjo ogroženosti. 

Stopnja je odvisna od intenzitete in verjetnosti nastanka močnejših neviht ali dolgotrajnih nalivov. Napoved izdajamo za pet regij, za 5 dni vnaprej. 

Na povezavi Vremenska opozorila najdete tudi informacije v katerem časovnem intervalu pričakujemo dogodek. S klikom na manjši zemljevid Slovenije lahko izbirate dneve v tednu.«

Lanskoletne poplave (foto: Bobo).

Če vremensko napoved spremljate na Modri strani, se kot opozorilo na njej pojavijo rumena, oranžna ali rdeča polja v zgornjem in/ali desnem vogalu. Ob izdanem opozorilu se izpiše tudi tekst. Klik na ikono opozorila vas privede do opozorilne strani na meteo.si strani.

Uporabniki X  lahko sledite profilom, na katerih so objavljena izključno opozorila pred vsemi vremenskimi pojavi ob oranžni ali rdeči stopnji vremenske ogroženosti. 

Na obvestila se je mogoče naročiti tudi za posamezno območje: Severovzhodna Slovenija, Severozahodna Slovenija, Osrednja Slovenija.

Lanskoletne poplave (foto: Bobo).

Še posebej v poletnem času ne gre brez vremenskega radarja, ki ga uporabljajo za spremljanje trenutnega kraja in jakosti padavin nad Slovenijo in bližnjo okolico. 

Visoke nevihtne oblake radar dobro zazna, četudi so precej oddaljeni. Vijolične in rdeče barve nevihtnih celic pomenijo, da gre za močne nalive in lahko tudi točo. Zgornja slika prikazuje zadnje meritve – običajno izpred petih minut, spodnja pa animacijo v zadnji uri in pol.

Na spletni strani vreme.si najdete podobno animacijo, če kliknete ikono 'Padavine'.

Lanskoletne poplave (foto: Bobo).

V podobnem prikazu padavin – kratkoročne avtomatizirane napovedi, je mogoče z izbiro parametra spremljati na primer samo točo. V spustnem meniju - Izbira parametra,  je mogoče označiti možnost verjetnost toče. 

Na mobilnih napravah na zgornjem desnem krogu z devetimi pikami po kliku izberete Hail probability.

Za posamezne pokrajine in večja mesta si je mogoče na strani Verjetnost trenutnega pojavljanja toče nastaviti privatno opozorilo za posamezno regijo s storitvijo RSS.

Prisotni so tudi na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in LinkedIn, kjer jim lahko sledite in spremljate dogajanje in ostale napovedi Agencije za okolje.

Starejše novice