Slika je simbolična.
Patricija Fašalek
Pon, 5.9.2022 18:00
September je mesec ozaveščanja o otroškem raku.

Mesec september nosi še eno ime: Zlati september. Gre za akcijo, ki jo Junaki 3. nadstropja organizirajo za ozaveščanje o otroškem raku, saj si želijo razbiti čim več tabujev in družinam otrok z rakom olajšati vključevanje v družbo.

»Junaki 3. nadstropja so otroci, ki se ali so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku v 3. nadstropju Pediatrične klinike v Ljubljani. To so otroci z rakom,« se glasi predstavitev Junakov. 

Gre za društvo, namenjeno staršem otrok, ki so oboleli za rakom, da lahko svojim otrokom lažje pomagajo.

Starši, vsi prostovoljci, nudijo medsebojno oporo, tako finančno, socialno in psihološko, namenjena pa je otrokom in njihovim družinam med in po zdravljenju.

Tretji najpogostejši vzrok smrti pri otrocih

Čeprav je rak pri otrocih redka bolezen, pa je v resnici tudi tretji najpogostejši vzrok smrti pri mlajših od 15 let, navaja Onkološki inštitut v Ljubljani. Na prvem in drugem mestu se nahajajo poškodbe in prirojene nepravilnosti, ko pride do vzroka smrti pri otrocih. 

Rak se glede na starostno obdobje razlikuje, kar pomeni, da rak pri otrocih ni enak raku pri odraslih, prav tako se v različnih starostnih skupinah otrok različno pogosto pojavljajo posamezne vrste raka.

V Sloveniji za rakom zboli približno 50 otrok letno, s stalnim naraščanjem v zadnjih letih, a z upadom umrljivosti. Danes zdravniki pozdravijo že skoraj 80 odstotkov otrok z rakom, navajajo na Onkološkem inštitutu. 

Najpogostejša bolezen je levkemija

Otroci najpogosteje zbolijo za levkemijo, saj kar 30 odstotkov vseh rakov pri otrocih predstavlja ta bolezen. Naslednja najpogostejša rakova bolezen so tumorji, ki se pojavijo v 21 odstotkih primerov, sledijo limfomi z 12 odstotki. 

Najpogostejši vzrok za nastanek raka pri otrocih je dednost, vpliva pa lahko tudi okolje. Nevarni dejavniki iz okolja so: ionizirajoče sevanje, neionizirajoče sevanje (UV žarki sončne svetlobe), okužbe z nekaterimi virusi in bakterijami, kemični dejavniki, kot je dietilstilbestrol, ter socialno-ekonomski status, so podatki onkološkega inštituta.

Če želite pomagati družinam z bolnimi otroki, lahko društvu namenite donacijo. Za kaj porabljajo denar, lahko preberete na njihovi spletni strani.

Starejše novice