Slika je simbolična.
Pia Seidl
Sre, 16.8.2023 13:12
Po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije se število covidnih bolnikov po svetu povečuje, kako pa je z okužbami v Sloveniji?

Medtem ko je po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije število covidnih bolnikov po svetu v zadnjem mesecu naraslo za 80 odstotkov, Nacionalni inštitut za javno zdravje ne beleži intenzivnega širjenja koronavirusnih okužb

Kot so za Ljubljanainfo pojasnili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je razvidno, da je v Sloveniji za zdaj malo zaznanih primerov, saj je tudi obseg testiranja zelo omejen.

Predvsem se testiranje izvaja v kakšnih skupnostih, kjer so posebej ranljive skupine, na primer domovi za ostarele osebe.

Simptomi okužbe za zdaj enaki kot že do sedaj

Ne glede na to, da se poroča o novi različici, ki naj bi bila nekoliko bolj nalezljiva, so simptomi okužbe za zdaj enaki kot že do sedaj znani, prav tako ni poročil, da bi šlo za težje oblike bolezni, niti pri skupinah, ki veljajo za bolj ranljive (kot so starejši), so dejali.

Še naprej veljajo splošna priporočila o higieni

Za zdaj na Inštitutu nimajo podatkov o tem, da bi se na različnih poplavnih območjih intenzivno širil koronavirus ali da bi zabeležili izbruhe. 

Posebnih priporočil kar se tiče covida-19 ni, ampak splošna priporočila o higieni kašljanja in smrkanja, bolni naj ostanejo doma in podobno.

V bolnišničnem okolju se bolnice glede na stanje same odločajo o tem, da omejijo obiske, v kolikor se tako presodi, še posebej to velja za oddelke, kjer so z vidika covida-19 posebej ranljive osebe.

Starejše novice