Ljubljanainfo
Čet, 5.1.2023 20:00
Vlada Republike Slovenije je, kot so zapisali, zaradi velikega zanimanja javnosti in medijev o uporabi vladnega letala Falcon objavila seznam vseh letov zadnjih pet let.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se zadnje dni sooča z kritikami zaradi novoletnega obiska 380 kilometrov oddaljenega Dunaja, kamor se je odpravila z vladnim letalom Falcon.

Zdaj je Vlada Republike Slovenije objavila seznam vseh letov vladnega letala Falcon v zadnjih petih letih.

Vladno letalo Falcon je namenjeno uporabi državnim organom, ki so navedeni v sklepu Vlade Republike Slovenije, med drugim tudi za predsednika republike, predsednika vlade, predsednika državnega sveta in predsednika državnega zbora.

Cena ene ure letenja z vladnim letalom Falcon znaša 3270 evrov brez davka.

Največ letov v letu opravljenih pod vlado Janeza Janše

Sodeč po seznamu je bilo v zadnjih petih letih z državnim letalom opravljenih 978 letov, kar je v povprečju skoraj 200 letov na leto.

Največ letov je bilo opravljenih pod vlado Janeza Janšeleta 2021, ko je Slovenija predsedovala svetu Evropske unije, tisto leto so opravili kar 355 letov

Isto leto so opravili tudi največ veznih letov, torej letov brez potnikov, ko posadka Falcona leti po nekoga, teh je bilo kar 139

Lansko leto so opravili skupno 144 letov, od tega jih je bilo brez potnikov 38. Največ letov so opravili po naročilu ministrstva za zunanje zadeve, teh je bilo 14, devet pa so jih opravili po naročilu predsednika vlade.

Najkrajši let s potniki dolg 40 minut

V zadnjih petih letih je bilo od skupno 978 letov, kar 282 letov brez potnikov.

Od 1. junija 2022, ko je nastopila nova vlada, katere predsednik je Robert Golob, je bilo opravljenih 121 letov z vladnim letalom.

Najkrajši let s potniki je trajal 40 minut, in sicer med Beogradom in Podgorico, najkrajši let brez potnikov pa 30 minut, med Ljubljano in Mariborom.

Seznam letov z vladnim letalom Falcon za posamezno leto si lahko ogledate s klikom na posamezno leto: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022.

Starejše novice