Ljubljanainfo
Pet, 11.3.2022 12:56
Znanih je več podrobnosti glede padca letala na Jarunu. Tehtalo naj bi okrog šest ton, po prvih informacijah pa je priletelo iz Ukrajine.

Nekaj minut pred polnočjo je v središču Zagreba v neposredno bližino študentskega doma Stjepan Radić udaril neznan predmet. Dogodek pretresa hrvaško javnost.

Udarec je povzročil večmetrski krater v asfaltu. O žrtvah ne poročajo. Zdaj pa je znanih tudi več podrobnosti. 

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je namreč nagovoril javnost zaradi strmoglavljenja brezpilotnega letala v Zagrebu.

»Gre za resen incident«

»Predmet je letel nad Madžarsko več kot 40 minut, na Hrvaškem je letel manj kot sedem minut in strmoglavil na območju Jaruna, na srečo brez žrtev. Gre za resen incident in ga tako obravnavamo. Preiskava je v teku, želimo ugotoviti vse podrobnosti,« je dejal Milanović.

»Gledamo, kaj se dogaja v Ukrajini, a na CNN, BBC in Al Jazeeri nisem videl, da bi kdo poročal o tem dogodku, ko je šesttonsko letalo padlo v širše središče skoraj milijona ljudi,« je opozoril.

»Preiskuje se, kako je mogoče, da tega nihče ni opazil«

»Trenutno je predmet resne preiskave, kako je mogoče, da tega nihče ni opazil. Vprašanje je, ali bi Hrvaška lahko kaj naredila s to stopnjo obrambe. V našem zračnem prostoru je bilo le kratek čas,« je povedal Milanović.

»Dejstva bodo ugotovljena. Kako je mogoče, da nezahtevno letalo preživi več kot eno uro nad članico NATA in tega nihče ne opazi?

V preiskavo so vključene vojaške službe. Kot je znano za zdaj, je letalo letelo iz Ukrajine, strmoglavilo pa je nad Zagrebom, ko je ostalo brez goriva,« je dejal.

Letalo prišlo prek Madžarske, a naj ne bi bilo ukrajinsko

»Vključene so vse pristojne službe, takoj od strmoglavljenju brezpilotnega letala vojaškega tipa, ki je po do zdaj zbranih podatkih vdrlo v hrvaški zračni prostor od vzhoda proti zahodu, torej iz madžarskega zračnega prostora, s hitrostjo 700 kilometrov na uro pri višini 1300 metrov,« je po zasedanju sveta za nacionalno varnost sporočila hrvaška vlada, povzema Index.hr.

Kot poroča Jutranji.hr, je svetovalec ukrajinskega ministra za obrambo Markijan Lubkivski zatrdil, da letalo, ki je strmoglavilo v Zagrebu, ni ukrajinsko.

Hrvaški premier Andrej Plenković je pozneje v izjavi potrdil, da gre za letalnik ruske proizvodnje.

»Letalnik je ruske izdelave. Ni znano, ali je v lasti ruske ali ukrajinske vojske,« je dodal.

»Ukrajinskega veleposlanika ni treba klicati na pogovore, vojna je in stvari so ušle izpod nadzora. Ne vem, kaj bi s tem imeli. Upamo le, da se ne ponovi,« je zaključil predsednik.

Našli dve padali

Hrvaška policija je sporočila tudi, da je v bližini ostankov strmoglavljenega letala odkrila tudi dve padali. O dveh padalih v zraku so poročali tudi očividci iz bližnjega študentskega doma, ki so gledali, od kje prihaja hrup.

Omenjeni brezpilotnik sicer ima padalo za pristajanje, vendar naj bi v izvorni enačici imel le eno padalo za vertikalni pristanek.

Celotna izjava hrvaškega predsednika Zorana Milanovića v spodnjem posnetku.

Starejše novice