Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 22.11.2023 17:00
Zveza potrošnikov Slovenije je testirala prehranska dopolnila z vitaminom D. Pestra ponudba, velik razpon cen, kaj pa kakovost?

Vitamin D je eno ključnih mikrohranil za pravilno delovanje našega telesa. V Sloveniji poleti po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje dnevnim potrebam po vitaminu D zadostimo že s 15-minutno izpostavljenostjo soncu (rok in obraza), medtem ko pozimi moč sončnih žarkov ne omogoča biosinteze tega vitamina v koži. 

Rezultati raziskav so pokazali, da v Sloveniji pozimi več kot 50 odstotkov odraslih dopolnjuje svojo prehrano s prehranskimi dopolnili z vitaminom D. Še višjo stopnjo dodajanja, je pokazala spletna anketa Zveze potrošnikov Slovenije, v kateri je sodelovalo več kot 500 potrošnikov. 

Spletna anketa Zveze potrošnikov Slovenije.

Ali Slovencem primanjkuje vitamina D?

»Reprezentativna študija Inštituta za nutricionistiko je pokazala, da v razširjenem zimskem obdobju (od novembra do aprila) Slovencem pogosto primanjkuje vitamina D. Pri več kot 80 odstotkih prebivalcev smo ugotovili pomanjkanje tega vitamina, pri približno 40 odstotkih pa celo hudo pomanjkanje. 

Razlog za to je v mahnem vnosu vitamina D s hrano, ki je pozimi tako rekoč edini vir tega vitamina. Povprečni dnevni vnos pri prebivalcih Slovenije je namreč manjši od treh mikrogramov, kar je bistveno manj od priporočenega,« pravi Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko.

Zakaj potrebujemo vitamin D in kakšno vlogo ima v našem telesu?

Kot je povedala Marija Pfeifer, internistka in endokrinologinja, je vitamin D v prvi vrsti potreben za normalen razvoj okostja pri otrocih in mladostnikih ter za vzdrževanje normalnih kosti pri odraslih. 

Je ključen za vzdrževanje normalnih ravni kalcija v krvi in za njegovo presnovo v telesu, saj omogoča, da se kalcij iz hrane lahko absorbira v kri in tako pride do kosti. 

Zelo pomemben je za delovanje imunskega sistema, saj spodbuja prirojen obrambni imunski sistem, s katerim se borimo proti akutnim okužbam, in pomaga preprečiti virusom ali bakterijam vdor v telo. 

Optimalne količine vitamina D so pomembne za prirojeno imunost in tudi za preprečevanje pretiranega imunskega odziva in razvoja avtoimunskih bolezni, kot so multipla skleroza, astma, kronična vnetna črevesna bolezen, avtoimunske bolezni ščitnice, revmatoidni artritis in podobno. Pravilno delovanje pridobljene imunosti je še posebej pomembno pri nosečnicah.

Primernost priporočene dnevne količine

Preskrbljenost z vitaminom D je odvisna od nastajanja tega vitamina (endogene sinteze) v koži in od prehranskega vnosa. 

Na endogeno sintezo vpliva več dejavnikov: geografska lega, tip kože, letni čas, na soncu preživet čas, oblačila in uporaba sredstev za zaščito pred soncem. Moč sončnih žarkov je večja, ko je sonce visoko na nebu. Ob odsotnosti endogene sinteze je potreba po vitaminu D pri vseh starostnih skupinah nad enim letom starosti 800 IE oziroma 20 mikrogramov na dan.

»Nove slovenske smernice, ki so v končni fazi priprave, bodo priporočale od 800 do 1000 IE oziroma od 20 do 25 mikrogramov vitamina D na dan za vzdrževanje normalnih ravni tega vitamina pri normalno prehranjenih prebivalcih Slovenije. Za tiste s čezmerno telesno težo in debelostjo bo priporočena dnevna količina 2000 IE oziroma 50 mikrogramov, za zelo debele celo več,« je pojasnila Pfeifer.

Takšna priporočila podpirajo tudi rezultati aktualne raziskave Inštituta za nutricionistiko, objavljeni v zadnji številki ugledne znanstvene revije Frontiers in nutrition

»Pomemben cilj nacionalnega projekta Nutri-D je bil ugotoviti ključne dejavnike, povezane s pomanjkanjem vitamina D med odraslimi prebivalci Slovenije. V raziskavo smo vključili 292 oseb, ki smo jim pozimi in poleti s preiskavo krvi določili preskrbljenost z vitaminom D, hkrati pa smo delali meritve barve kože in izpostavljenosti soncu ter spremljali njihov življenjski slog. 

Po pričakovanjih je bila pozimi prevalenca pomanjkanja zelo visoka, ob čemer je bil kot najmočnejši dejavnik tveganja določen višji indeks telesne mase. 

Udeleženci z debelostjo so imeli kar približno osemkrat večje tveganje za pomanjkanje vitamina D. Tudi predhodni rezultati projekta so pokazali, da je tej skupini smotrno priporočiti večje dnevne odmerke,« je še dejal Pravst.

Za pomoč potrošnikom pri določitvi ustreznega dnevnega odmerka vitamina D je na voljo tudi brezplačni kalkulator Inštituta za nutricionistiko, ki je dostopen na nacionalnem portalu Prehrana.si.

Slika je simbolična.

Test zveze potrošnikov: Zmagal slovenski proizvod in je eden najcenejših testiranih izdelkov

Medtem ko so zdravila podvržena rednemu in strogemu nadzoru, za prehranska dopolnila to ne velja, zato se zastavlja vprašanje, ali so res vsa dobra izbira. Zveza potrošnikov Slovenije ima odgovor.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so testirali 26 prehranskih dopolnil z vitaminom D, ki so med sodelujočimi v njihovi spletni anketi najbolj priljubljena. Večina rezultatov je dobrih, a razlike obstajajo, zato previdnost pri nakupu ni odveč. 

Zmagovalec je slovenski proizvod in je eden najcenejših testiranih izdelkov.

Večina vzorcev na testu je, upoštevajoč dovoljena odstopanja, vsebovala toliko vitamina D, kot je označeno na embalaži izdelka. Izjema sta bila dva izdelka. 

»Odstopanje pod dovoljeno mejo je nepošteno do potrošnika in lahko v nekaterih primerih pomeni tudi tveganje za njegovo zdravje, saj lahko tako zaužije premalo vitamina D. Oba izdelka sta zato prejela oceno nezadovoljivo in njunega nakupa ne priporočamo. O neskladju smo obvestili tudi Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije,« je povedala Nika Kremić, strokovnjakinja za prehrano na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Nasvet Zveze potrošnikov Slovenije

Poskrbite za zadosten vnos vitamina D. Največ ga boste zagotovili z varnim izpostavljanjem soncu, nekaj ga lahko vnesete tudi s hrano (na primer ribe, jajca).

Od jeseni do zgodnje pomladi si lahko zadosten vnos pomagate zagotoviti s prehranskimi dopolnili, a bodite pozorni na priporočeno dnevno količino.

Izbirajte izdelke, ki imajo v priporočeni dnevni količini od 20 do 25 mikrogramov vitamina D. Lahko pa priporočeno dnevno količino ustrezno prilagodite, na primer kapsulo s 75 mikrogramov vitamina D uživate na vsake tri dni. Tisti s čezmerno telesno maso potrebujete dvojne odmerke.

Ne uživajte več kot 100 mikrogramov vitamina D na dan brez predhodnega posveta z zdravnikom. Velike odmerke, ki bi jih jemali enkrat na mesec ali enkrat na več mesecev, odsvetujejo.

Pozorno preberite pogoje shranjevanja, saj je treba nekatere izdelke po odprtju hraniti v hladilniku, večino pa zaščititi pred svetlobo.

Starejše novice