Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 2.12.2022 10:31
Vstopamo v veseli december, policisti pa pozivajo: alkohol ne sodi za volan!

Vstopili smo v mesec poln praznovanj in zabave. Vendar pa, kot poročajo s policije, ob prijetnem druženju s svojci in prijatelji ne smemo pozabiti, da alkohol ne sodi za volan.

S policije sporočajo, da bodo v želji, da bi veseli december ostal vesel, ves mesec poostreno skrbeli za varnost na cesti in preverjali psihofizično stanje voznikov.

Eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč alkohol

Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi je opozoril, da je vožnja pod vplivom alkohola žal še vedno eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče.

»Podatki so zaskrbljujoči. Vsako deseto prometno nesrečo povzroči pijan voznik in vsako tretjo s smrtnim izidom. Policisti bomo zato v decembru intenzivno izvajali nadzor prometa in preverjali psihofizično stanje voznikov.« Ob tem je pozval k odgovorni udeležbi v prometu: "Vozniki, bodite odgovorni, vozite trezni!"

Da bi bile slovenske ceste varnejše za vse prometne udeležence, bodo policisti do 31. decembra 2022 po vsej državi preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Več pozornosti pa bodo v tem obdobju namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih.

Pod drobnogledom tudi gostinski lokali in točenje alkohola mladoletnim in vinjenim

Kot poročajo z Ministrstva za notranje zadeve, bodo policisti poostreno nadzirali tudi spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, in sicer bomo preverjali, kje oziroma v katerih gostinskih lokalih so vozniki, ki bodo kasneje kontrolirani v poostrenem nadzoru ali kot udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, pred tem uživali alkoholne pijače.

Poleg tega bodo kontrolirali tudi točenje alkohola mladoletnim osebam in alkoholiziranim posameznikom, predvsem v različnih lokalih.

V sodelovanju z drugimi organizacijami si bodo na ta način prizadevali za še dodatno ozaveščanje o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, za zmanjšanje števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu.

Alkohol vozniku odvzame razsodnost in motorične sposobnosti

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju in zožen zorni kot

V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci in ustavljanje pri zeleni luči.

Starejše novice