Nika Vajnhandl
Sre, 22.9.2021 07:19
Zveza potrošnikov Slovenije razkriva, kakšne piščančje medaljončke lahko dobimo na slovenskem trgu.

Na Mednarodnem institutu za potrošniške raziskave so v aktualnem primerjalnem ocenjevanju pod drobnogled vzeli 16 vrst piščančjih medaljonov. Skupno je 14 izdelkov dobilo oceno dobro, eden povprečno, eden pa pomanjkljivo.

Za kilogram piščančjih medaljonov na slovenskem trgu odštejemo med 3,98 in 12,48 evra. 

Ker piščančji medaljoni spadajo med mesne izdelke, bi v njih pričakovali tudi zajeten delež mesa, a v povprečju so vsebovali 58 odstotkov piščančjega mesa - oziroma od 41 do 72 odstotkov. Pri večini je poreklo mesa uganka oziroma je zapisano le v tujem jeziku.

Panade tudi za več kot tretjino celotnega izdelka

Poleg mesa je pomemben del piščančjih medaljonov tudi panada - to je obloga okoli mesa/mesnin, ki je običajno narejena iz moke, jajc, drobtin, mleka ali drugih sestavin. Ta predstavlja dobro tretjino celotnega izdelka.  

Pri veliki večini ta delež ni napisan na označbi, informacijo so ocenjevalci na Mednarodnem institutu za potrošniške raziskave našli na embalaži zgolj petih izdelkov.

Ti ob tem poudarjajo, da so v panadi, ki jo naredimo doma, zgolj tri do štiri sestavine, pri pregledanih piščančjih medaljonih pa so opazili številne dodatke, kot so kvas, sladkor, dekstroza, glukozni sirup …

Bogati z maščobami in soljo

Velik delež piščančjih medaljonov predstavljajo maščobe. Vsebnost maščob se je v preverjenih piščančjih medaljonih gibala med 0,9 in 15 gramov na sto gramov izdelka. 

Veliko pa je tudi soli. Medaljoni na ocenjevanju Mednarodnega instituta za Potrošniške raziskave imajo med 0,9 in 1,5 grama soli na sto gramov izdelka. Pri vsebnosti soli tako vsem izdelkom zasveti oranžna luč na prehranskem semaforju, kar pomeni, da naj bi takšna živila uživali zmerno.

Nasveti:

  1. Preverite delež mesa. Izberite tistega, ki ga ima največ. Pozorni bodite tudi na vsebnost soli, maščob in nasičenih maščob. Pri izbiri vam lahko pomaga brezplačna mobilna aplikacija VešKajJeš. Kako? S skeniranjem črtne kode izdelkov jih lahko preprosto primerjate med seboj. Primerjava prehranskih profilov izdelkov je s prehranskim semaforjem hitra, preprosta in razumljiva.
  2. Pri pregledu označb preberite tudi sestavine in raje izberite tiste brez aditivov. Pozorni bodite tudi na ostale morebitne dodatke - glukozni sirup, dekstroza …
  3. Medaljone si lahko pripravite tudi doma. Piščančje meso razrežite na manjše kose, zmerno posolite in jih povaljajte v panadi iz moke, jajc in drobtin.

Starejše novice