Ljubljanainfo
Pon, 30.10.2023 15:01
Zveza potrošnikov Slovenije opozarja o taktikah, ki jih uporabljajo spletni prevaranti.

Homograf ali enakopisnica je beseda, ki se enako črkuje in izgovarja kot druga beseda, a ima drugačen pomen. V računalništvu so homografi znaki, ki so si tako podobni, da jih je na videz težko razločevati.

Lahko gre za:

  • črke iste abecede, ki so si med seboj zelo podobne: »n« in »m«, »s« in »z«, »b« in »p« …
  • črke in številke: »o« in »0«,
  • črke različnih abeced: a v cirilici in a v latinici.

Podobne znake lahko prevaranti uporabijo za ustvarjanje spletnih domen, ki so zelo podobne avtohtonim domenam. Homogrami tako lahko postanejo zelo nevarno orodje.

Ribarjenje za podatki s homografi

Ribarjene oziroma »phishing« je oblika spletnega napada, kjer napadalci pridobivajo vaše podatke preko ponarejenih spletnih strani, ki so na las podobne legitimnim. Ponarejene strani, ki ribarijo za vašimi podatki, so lahko skoraj identične izvirnim, zato bodite izredno pozorni.

Podatki, ki jih pridobivajo ›phishing‹ spletne strani, lahko zajemajo vaše uporabniška imena, gesla in celo podatke kreditnih kartic. Homografi vas lahko zavedejo in povzročijo bistveno škodo, zato bodite na spletu posebej pozorni.

Primer homografa je prikazan na spodnji sliki.

Zveza potrošnikov Slovenije svetuje:

  • Bodite pozorni, preden klikate na spletne povezave, ki jih prejmete po elektronski pošti ali sporočilih SMS.
  • Preverite tudi elektronske naslove, od koder ste prejeli e-pošto. Podobne črke ali številke so le ena od nevarnosti na spletu, ki pa jo je pogosto težko odkriti.
  • Homografi so lahko del spletne povezave ali naslova elektronske pošte, vse z namenom, da vas prepričajo, da gre za podjetje, organizacijo ali institucijo, ki jo poznate in ji zaupate.

Starejše novice