Ustvarjeno dne
Sre, 9.12.2020 14:25
Letošnji december ni nič kaj decembrski, saj bomo morali na večerna druženja v mestu in kuhančka še malo počakati. Kljub temu si lahko odlično kuhano vino pripravite kar doma. Zadnja leta je priljubljen tudi kuhan gin, katerega recept najdete spodaj.

Kuhano vino po receptu Jamieja Oliverja

Sestavine: 

2 klementini
1 limona
1 limeta
200 g sladkorja
6 klinčkov
1 cimetova palička
3 sveži lovorjevi listi
1 cel muškatni orešček (za ribanje)
1 vaniljev strok
2 steklenici Chiantija ali drugega rdečega vina (priporoča italijansko)
2 Janeževi zvezdi

Priprava:

Najprej olupimo vse citruse. Sladkor damo v večjo posodo za kuhanje, dodamo olupke citrusov (naj bodo bio) in iztisnjeni sok klementin. Dodamo klinčke, cimetovo palčko, lovorjeve liste in malo muškatnega oreščka. Strok vanilije po dolgem razpolovimo in dodamo v posodo, nato pa vmešamo toliko rdečega vina, da prekrije sladkor. Na zmernem ognju dušimo toliko časa, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi in šele nato zavremo. Vremo 4 do 5 minut oziroma dokler ne dobimo gostega sirupa.

Na ta način ustvarimo okusno osnovo, saj se sladkor in začimbe resnično dobro premešajo z vinom. Pomembno je, da najprej naredimo osnovo za sirup, ki mora biti precej vroča. Če bi to naredili z obema steklenicama vina, bi v tem času izhlapelo več alkohola.

Ko imamo sirup pripravljen, znižamo ogenj, nato pa dodamo janeževe zvezde in preostalo vino, ki ga nežno segrevamo še 5 minut in postrežemo.

Kako pa kuhančka pripravi kuharski mojster Gordon Ramsay, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Recept za kuhan gin

Gin tonik je ena najbolj priljubljenih poletnih alkoholnih mešanic, v zimskem obdobju pa je kuhan gin že začel konkurirati kuhanemu vinu. Brez skrbi, tudi za to pijačo smo poiskali recept.

Sestavine

  • gin (poljubna količina)
  • ingver
  • klinčki
  • cimet
  • jabolčni sok
  • sok pomaranče

Priprava

V lonec nalijemo jabolčni in pomarančni sok (poljubno količino), dodamo nariban ingver, klinčke, cimet in vanilijev sladkor (poljubno). Nato 20 minut segrevamo na zmerni temperaturi, vendar moramo paziti, da ne zavre. Na koncu dodamo gin in postrežemo. Po želji lahko prej tudi precedimo.

Preberite še

Starejše novice