Ljubljanainfo
Tor, 13.6.2023 09:57
Visokošolski sindikat bo danes in v sredo znova stavkal na vseh treh javnih univerzah.

Osrednji stavkovni shod v Ljubljani bo ob 11. uri na fakulteti za družbene vede, v sredo pa bodo na posameznih fakultetah potekali različni dogodki. Osrednja stavkovna zahteva je odprava plačnih nesorazmerij, kritični so tudi do nove visokošolske zakonodaje.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič, jih vlada po prejšnjem stavkovnem dnevu, 30. maja, ni povabila na pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev.

Namesto tega jim je poslala nekoliko spremenjeno različico delnega stavkovnega sporazuma, s katero »prelaga vprašanje plač visokošolskih sodelavcev in lektorjev na stebrna pogajanja«.

Pri tem je trenutna vladna ponudba po navedbah Kovačiča preskromna za slabše plačana akademska delovna mesta in za delovna mesta skupine J.

Pedagoški proces odpade, knjižnice so zaprte

Na shod na fakulteti za družbene vede so povabili ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, da bi jima predstavniki slabše plačanih poklicnih skupin postavili nekaj vprašanj o svojih plačah, a se do danes še nista odzvala.

Enako kot zadnjič bo tudi tokrat na javnih univerzah pedagoški proces odpadel, izpitov, kolokvijev in zagovorov zaključnih del ne bo, prav tako ne uradnih ur v strokovnih službah, knjižnice bodo zaprte, v času stavke se ne vzdržuje informacijskih sistemov.

Starejše novice