Foto: Bobo
STA
Čet, 18.8.2022 16:26
Vlada bo socialno ogroženim prebivalcem in invalidom pomagala z enkratnim energetskim dodatkom v višini 200 evrov.

Vlada bo socialno ogroženim prebivalcem in invalidom v času draginje pomagala z enkratnim energetskim dodatkom v višini 200 evrov, v primeru veččlanske družine se bo pomoč po besedah ministra Luke Mesca seštevala. Celotna vrednost pomoči bo 41 milijonov evrov, letos bodo izplačali 28 milijonov, prihodnje leto pa 14 milijonov evrov, je napovedal.

Upravičenci bodo prejeli 200 evrov dodatka

Vlada se je za razliko od prejšnje po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesca odločila, da bodo pomoč usmerili ciljno in jo namenili tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Na seji vlade je po novinarski konferenci povedal, da set pomoči naslavlja socialno ogrožena gospodinjstva in invalide.

Socialno ogrožena gospodinjstva so, kot je pojasnil, tista, v katerih živijo upravičenci do denarne socialne pomoči in varstvenih dodatkov. Teh je v Sloveniji 63.000.

Člani teh gospodinjstev bodo upravičeni do 200 evrov dodatka, v kolikor gre za samsko osebo. V kolikor gre za veččlanske družine, se bo pomoč seštevala, je pojasnil. Če sta na primer v gospodinjstvu dva socialno ogrožena in oba brezposelna člana, bosta prejela 314 evrov pomoči. Če imata še otroka, bosta zanj dobila 118 evrov pomoči oz. polovico tega zneska, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo.

 

S tega naslova bo pomoč po ministrovih pojasnilih prejelo približno 54.000 prejemnikov denarne socialne pomoči, nekateri med njimi so tudi delovno aktivni, in 9000 prejemnikov varstvenega dodatka.

Dodatek namenjen tudi invalidom

Drug sklop pomoči je namenjen invalidom. Naslavljajo tiste, ki so upravičeni do invalidnega nadomestila, takšnih je 7400.

»Vsak bo prejel po 200 evrov. V primeru, da invalid živi tudi v socialno ogroženem gospodinjstvu, bo prejel dodatke, ki mu pripadajo kot članu socialno ogroženega gospodinjstva in hkrati 200-evrsko invalidsko nadomestilo,« je pojasnil Mesec.

»Pomembno je, da bomo tekom razdeljevanja pomoči od 1. novembra do 31. marca prihodnje leto v sisteme socialne varnosti povabili vse tiste, ki so do socialne pomoči upravičeni, pa jih ne prejemajo. Analize kažejo, da so to v prvi vrsti ljudje, ki živijo sami in so starejši od 65 let. V dobršnem delu primerov so to ženske, številne niti ne vedo, da jim pripada denarno socialna pomoč ali varstveni dodatek,« je dejal.

Dodatki bodo izplačani na enak način kot so izplačane socialne pomoči, ne bo pa nikakor zamejeno, na kakšen način lahko gospodinjstva pomoč porabijo, je sklenil Mesec.

Starejše novice