Matjaž Jereb / Foto: Branka Keser
Patricija Fašalek
Sre, 27.7.2022 15:11
Po številu na novo okuženih s covid-19 smo dosegli vrh, povprečno število okuženih v zadnjem tednu ostaja približno enako.

»V populaciji je uradno okuženih 22.000 ljudi, verjetno še bistveno več. Govorimo o trikrat, štirikrat višji številki, kar predstavlja pritisk za zdravstveni sistem, tako za primarno zdravstvo in urgentne centre kot tudi za bolnišnice,« je danes dejal vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike v ljubljanskem kliničnem centru Matjaž Jereb.

Število na novo sprejetih covidnih bolnikov v bolnišnice se sicer ustavlja, porast ni več tako strm. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo število okuženih v drugi polovici avgusta pričelo upadati.

»Verjetno se bomo v naslednjih tednih soočali s platojem, kasneje pa sledi upad te številke,« je napovedal Jereb.

Večji del bolnikov je sprejet zaradi drugih zdravstvenih problemov

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana imajo na današnji dan 89 covidnih bolnikov na navadnih oddelkih in deset bolnikov na intenzivnem covidnem oddelku. 

»Večji del bolnikov je sprejet zaradi drugih zdravstvenih problemov, kar sem v svojih nastopih že večkrat ponovil. Nekje od 25 do 30 odstotkov bolnikov je sprejetih zaradi covida v osnovi. Razmerje je podobno tako na intenzivnem oddelku kot na navadnem,« je pojasnil Jereb.

Na pediatrični kliniki so hospitalizirani trije otroci, okuženi s covid-19, pozitivna je tudi ena porodnica v porodnišnici. »Od otrok potrebuje kisik samo en, dva sta bila najverjetneje sprejeta zaradi drugih razlogov,« je pojasnil.

Priporočljiv poživitveni odmerek

V bolnici prevladujejo necepljeni pacienti, okuženi s covidom. Sprejeti cepljeni pacienti pa so bili v večji meri cepljeni že pred časom, kar pomeni, da je zaščita temu primerno nižja.

»Cepiva proti omikronu do konca septembra ali oktobra ni pričakovati. Čakati na cepivo ni prava odločitev, še posebej če govorimo o ljudeh iz bolj ogroženih skupin. Tem se priporoča drugi oziroma prvi poživitveni odmerek, v kolikor tega še niso prejeli,« je dodal.

Potezo Avstrije, s katero odpravljajo obvezno karanteno za okužene s covidom-19, je označil za ekonomsko učinkovito, nikakor pa ne kot zdravstveno sprejemljivo: »Te poteze strokovno ne moremo zagovarjati in je ne podpiramo. Osnovno pravilo je, da bolni ljudje ne hodijo naokoli.«

Starejše novice