Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Sob, 28.1.2023 10:02
Izbira ustrezne srednje šole in študijske smeri je ena izmed najtežjih odločitev v življenju. Da bo izbira lažja, šole in fakultete tudi letos pripravljajo informativne dneve na srednjih šolah in fakultetah.

Januar je mesec, ko imajo šolski svetovalni delavci in učitelji polne roke dela, mladi, ki zaključujejo osnovne in srednje šole, pa intenzivno iščejo čim več podatkov o tem, kam se vpisati na nadaljevanje šolanja. 

Pred mladimi pomembna odločitev o nadaljevanju šolanja

Nekateri so že odločeni, kam želijo po osnovni šoli, spet drugi so že ob vpisu v srednje šole odločeni, kam bodo šli študirat. Veliko pa je tudi takšnih, ki skorajda do zadnjega ne vedo, kam se vpisati oziroma kaj bi radi počeli v življenju.

V poplavi različnih programov, vrst študija in predmetnikov, so številni zmedeni, kaj sploh določena smer šolanja ponuja. 

To je datum letošnjih informativnih dni

Za te, ki potrebujejo pri tej pomembni življenjski odločitvi nekaj pomoči, bodo tudi letos informativni dnevi.

Po dveh letih epidemije bodo letos spet v živo na šolah in fakultetah, namenjeni pa so predvsem temu, da se mladim predstavi vse možnosti, ki jih imajo na voljo. 

Kot že tradicionalno, bodo tudi letos informativni dnevi na srednjih šolah in fakultetah po Sloveniji potekali dva dneva, in sicer 17. in 18. februarja 2023

V sklopu dveh dni bodo na voljo trije termini za obisk šol in fakultet. V petek sta termina ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri.

Velika večina bo informativni dan 2023 izvedla na ta dva dneva. Za vse podrobnosti glede točnega datuma in poteka informativnega dneva na izbrani šoli ali fakulteti, pa je najbolje, da to preverite na njihovih spletnih straneh.

Kaj storiti pred informativnimi dnevi?

Da bo odločitev o tem, kam naprej še lažja, se je že pred informativnimi dnevi dobro pozanimati glede določenih informacij in odločiti, katere šole oziroma fakultete je vredno obiskati.

Pri tem imajo veliko vlogo tudi starši, ki lahko svoje otroke s koristnimi napotki in vprašanji usmerijo k izbiri prave poti. 

V svetovalnih službah in šolah zato svetujejo, da se starši pred informativnimi dnevi s svojim otrokom pogovorijo in skupaj razmislijo, kaj si otrok želi. Otroku lahko pri odločitvi pomagajo tudi naslednja vprašanja

  • Kdo sem?
  • Kaj želim biti? 
  • V čem sem dober?
  • Ali bom po zaključku šole dobil zaposlitev?
  • Ali se na izbrano šolo želim vpisati le zato, ker gredo tja moji prijatelji?
  • Ali se na izbrano šolo želim vpisati le zato, ker je trenutno moderna?
  • Ali se bom na izbrano šolo vpisal le zato, ker tako želijo moji starši?
  • Ali mi izbrana šola nudi osnovo za opravljanje poklica ali moram šolanje obvezno nadaljevati?

Katere podatke je dobro pridobiti na informativnih dnevih? 

Potrebno pa je razmisliti tudi o podatkih, ki jih je dobro pridobiti na dan informativnih dni, da bodo ti čim bolj koristni.

Na informativnih dneh je na primer dobro vprašati, kakšni so pogoji za vpis na izbrano šolo oziroma fakulteto ter ali potrebujete za vpis določena znanja ter opravljen preizkus sposobnosti

Pozanimati se je potrebno tudi o predmetniku posameznega programa ter možnostih napredovanja v višji letnik, v primeru poklicnih šol pa je dobro povprašati tudi o tem, kako je z obvezno prakso.

V primeru fakultet je lahko dobro vprašanje tudi glede študentskih domov in ali je študij brezplačen ali plačljiv. Seveda pa je pomembno tudi, kaj fakulteta ponuja ob zaključku izobraževanja oziroma kakšne so možnosti zaposlitve. 

Starejše novice