Rebeka Sivka
Pon, 6.9.2021 13:51
Zdravnik Matjaž Jereb je na današnji konferenci komentiral trenutne razmere na infekcijski kliniki.

Številke okuženih posameznikov s koronavirusom se višajo, trenutno situacijo pa je na današnji konfereni komentiral zdravnik Matjaž Jereb. Razmere na covid oddelku so odraz epidemioloških razmer v državi, za katere vemo, da se slabšajo.

»Število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo danes raste - raste tako na navadnih oddelkih, kot tudi na intenzivnem zdravljenju,« poudari Jereb. 

Na navadnih oddelkih imajo trenutno hospitaliziranih 50 bolnikov, na intenzivnem oddelku 18 in dve porodnici v porodnišnici.

Zbolevajo vse mlajši 

Zaskrbljujoče je, da potrebujejo bolnišnično obravnavo vse mlajši posamezniki.

Povprečna starost na intenzivnem oddelku je danes 55 let. V prvem valu je bila povprečna starost bolnika na intenzivnem oddelku 68 let, v drugem valu 70 let, v tretjem valu pa 64 let. 

Nihče ni varen pred sars okužbo, predvsem če govorimo o necepljeni populaciji.

Najmlajši bolnik, ki ga zdravijo na intenzivnem oddelku je star 24 let, najmlajši bolnik, ki je zdravljen na navadnem oddelku pa je star 27 let.

Gre za mladostnike brez kakršnihkoli pridruženih kroničnih bolezni, prav tako sta oba bolnika necepljena

 

Cepljeni imajo lažji potek bolezni

Bolnišnično obravnavo potrebujejo večinoma necepljeni posamezniki. Cepljenje ne ščiti 100 odstotkov pred okužbo, ščiti pa pred kritično obliko bolezni, sploh pred smrtjo. 

Na infekcijski kliniki imajo posamezne primere okuženih tudi med cepljenimi, vendar nihče od njih ni potreboval kisika ali moči aparatov. 

Na intenzivnem oddelku sta od 18 pacientov le dva popolno cepljena, oba s sočasnimi kroničnimi boleznimi. Eden od njiju ima hudo imunsko pomankljivost. Gre za posameznike, pri katerih tudi sicer ni pričakovati optimalnega odziva in primerne zaščite po cepljenju. 

Mlajša populacije je v višjem odstotku nezaščitena pred virusom kot pa starejša.  

Zaposleni so nejevoljni

»Kader je do neke mere utrujen in izčrpan, obenem pa tudi jezen, saj se veliko posameznikov noče cepiti, kar pa vpliva na nadaljni negativen razplet. Če bi bila precepljenost 70 ali 80 odstotna, se danes ne bi ubadali z visokimi številkami«, je prepričan Jereb. 

Jereb je dejal, da se bo cepil s tretjim odmerkom, isto trdi za svoje sodelavce. Poudari, da so zdravniki v več kot 90 odstotkih precepljeni. 

 

 

Starejše novice