Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 4.11.2022 08:56
Predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo zjutraj, dopoldne in sredi dneva možni krajevno močnejši nalivi. Geološki zavod opozarja, da je zaradi napovedanih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov.

Meteorologi za danes napovedujejo oblačno in deževno vreme, vmes bodo tudi posamezne nevihte. 

»V petek zjutraj, dopoldne in sredi dneva bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije možni krajevno močnejši nalivi,« opozarjajo na Agenciji za okolje. 

Za severozahod države so izdali oranžno opozorilo. Za osrednjo in jugozahodno Slovenijo velja rumeno opozorilo. 

Popoldne bodo padavine od zahoda postopno slabele in do večera večinoma ponehale. Ob morju bo dopoldne pihal okrepljen jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, ob morju do 18 stopinj Celzija.

Geološki zavod izdal opozorilo pred zemeljskimi plazovi

Zaradi napovedanih večjih količin padavin je povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji. 

Navajajo, da so zemeljski plazovi možni tudi v ostalih predelih države, verjetnost pa se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu Geološki zavod prebivalce poziva, naj pokličejo na številko 112.

Agencija za okolje ob tem opozarja pred naraščanjem hudourniških vodotokov. Na severozahodu, jugozahodu in v osrednji Sloveniji so ob hudourniških vodotokih možne poplave meteorne in zaledne vode.

Na jugozahodu Slovenije opozarjajo tudi pred močnim vetrom, ki dosega od 50 do 70 kilometrov na uro.

Kako bo v prihodnjih dneh? 

Jutri bo na zahodu povečini sončno, na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Drugod bo zmerno, ponekod na vzhodu pretežno oblačno in povečini suho. V višjih legah in po nižinah predvsem vzhodne Slovenije bo pihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, na Primorskem do 10, najvišje dnevne od 10 do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

V nedeljo bo sončno, več oblačnosti bo na vzhodu. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V ponedeljek bo pretežno jasno. Oba dneva bo zjutraj in dopoldne po nekaterih nižinah megla.

Starejše novice