Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sob, 9.4.2022 11:30
Barvanje pirhov je tradicionalno opravilo pred velikonočnimi prazniki. Kako jih boste letos okrasili? Tu je nekaj nasvetov.

Velika noč prinaša tudi polno mizo dobrot, med temi nikakor ne smejo manjkati pisani pirhi.

Tehnik barvanja in okraševanja velikonočnih jajc je vsako leto več, zato so na Zvezi potrošnikov Slovenije preverili, zakaj je bolje izbrati naravna barvila namesto sintetičnih.

Družbena omrežja znova in znova preplavljajo nove ideje, in sicer barvanje jajc z brivsko peno, svilo, temperami, voščenkami pa tudi alkoholnimi flomastri.

Kot opozarja zveza potrošnikov, pa moramo pri barvanju z inovativnimi tehnikami biti pozorni.

Jajčna lupina je porozna, kar pomeni, da prepušča snovi. Tako lahko barve končajo v beljaku, ki ga zaužijemo.  

Uporaba sintetičnih barv

Sintetična barvila za barvanje jajčne lupine v času pred veliko nočjo najdemo na vsaki trgovski polici. Kar pa je ključnega pomena pri tem, pa je seveda seznam sestavin.

»Pogled na seznam sestavin naključno izbranih barvil pa razkriva, da so barvila mešanica različnih aditivov, ki so sicer dovoljeni za uporabo v živilih, a lahko nekateri pri občutljivejših ljudeh povzročijo alergijsko reakcijo,« ugotavlja Zveze potrošnikov Slovenije.

Kot primer navajajo rumeno barvilo (E102), katerega se uporablja tudi v brezalkoholnih osvežilnih pijačah kot tudi v hrani.

»Med pregledovanjem sintetičnih barvil za jajca smo pri številnih opazili, da vsebujejo tako imenovana azobarvila: tartrazin (E 102), kinolinsko rumeno (E104), oranžno FCF (E 110), karmoizin (E 122), rdeče R4 (E 124), rdeče AC (E 129),« še izpostavijo.

Raziskava v Veliki Britaniji

Zveze potrošnikov Slovenije je povzel raziskavo iz Velike Britanije, kjer so pri otrocih starih do devet let potrdili vzorčno povezanost med uživanjem azobarvil in hiperaktivnostjo.

V živilih za dojenčke in otroke do treh let je uporaba teh barvil prepovedana, preostala živila pa morajo nositi opozorilo.

Opozorilo na barvi za jajca ni potrebno, saj gre za živilo, ki je namenjeno barvanju jajčne lupine, ne uživanju.

Prav tako se na trgovskih policah povečuje tudi ponudba predhodno kuhanih in že obarvanih jajc. Tudi te vsebujejo različne vrste barvil.

Barvanje jajc z naravnimi barvami

Kuhana jajca, pobeljena in navadna, lahko enostavno pomakamo v naravne barve.

Ta tehnika je precej preprosta, saj lahko kot barvilo uporabimo mešanico kurkume, čebulnih olupkov, rdeče pese, rdečega zelja in terana.

Da pobarvamo jajca z domačo mešanico barvil, v tri četrt litra hladne vode dodamo:

  • tri do štiri žlice kurkume za rumeno barvo,
  • štiri pesti olupkov rdeče in rjave čebule za rjavo barvo,
  • dve olupljeni in na kose narezani rdeči pesi za rdečo barvo,
  • polovico manjše glave narezanega rdečega zelja za modro barvo.

Dodate samo še žlico kisa in na majhnem ognju kuhate približno pol ure. Dobljeno barvo prelijete v skodelice in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.

Barvanje s teranom ne potrebuje posebne priprave, ta namreč mora le zavreti in se kuhati dobrih deset minut.

V vsako prej ohlajeno skodelico z barvo na koncu le še dodamo vroče trdo kuhano navadno ali pobeljeno jajce. 

Pobeljena jajca

Kot so še zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije, lahko bela jajca tudi kupite, saj je barva jajčne lupine odvisna od pasme kokoši.

Jajca pa lahko pobelite tudi s pomočjo alkoholnega kisa, in sicer to vodo pomešate s kisom v razmerju 1:1. 

Med kuhanjem se sicer tvori veliko pene, ki jo je treba sproti odstraniti. In brez skrbi – beljak in rumenjak se ne navzameta kislega okusa.

Okraševanje jajc

Pirhe lahko okrasite tudi z različnimi tehnikami. Uporabljate lahko elastiko, rastline in nalepke.

Bolj tradicionalen pristop okraševanja je uporaba cvetlic ali listov, ki jih položite na jajce in nato skupaj z njim ovijete v stare najlonske nogavice ali tanko mrežico.

Z uporabo nalepk pa lahko poustvarite katerikoli vzorec.

Shranjevanje pobarvanih jajc

Zveza potrošnikov Slovenije je še izpostavila, da je potrebno jajca najpozneje v dveh urah po kuhanju shraniti v hladilnik. Da bi se izognili morebitnim želodčnim težavam, je te potrebno porabiti v sedmih dneh.

Trdo kuhana se podobno kot oprana hitreje pokvarijo, saj na lupini nimajo več ovojnice, ki sveže jajce varuje pred vdorom škodljivih bakterij.

Starejše novice