Severni sij na Goričanami (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Čet, 30.5.2024 14:22
V začetku maja, med 10. in 12. majem, smo občudovali severni sij. Na novega ni treba več čakati, saj naj bi bil severni sij znova viden že jutri.

Majski severni sij naj bi bil rezultat skupine sončnih peg, poimenovane skupina AR3664. Iz nje so 'bruhali' močni curki plazme, ki nas je dosegla kot elektromagnetna oziroma solarna nevihta in povzročila morda enega najmočnejših severnih sijev v zadnjih 500 letih, kot zdaj ugotavljajo astronomi, poročajo na portalu N1.

Sonce se vrti okoli svoje osi, zato sončnih peg nekaj časa nismo videli, zdaj pa so se spet pojavile in bodo spet 'bruhale plazmo'.

Mediji namreč poročajo, da so 27. maja na sončevem jugovzhodnem robu zabeležili mogočno erupcijo, za katero domnevajo, da je zanjo odgovorna prav skupina AR3664

Moč eksplozij astronomi klasificirajo, izbruh 27. maja je imel moč 9 od 10

Morda bi nas delci enega od sončevih izbruhov lahko zadeli jutri okoli polnoči, še poročajo na N1. Na spletnih straneh bodo seveda napovedi, kdaj bolj natančno se bo to zgodilo, da se opazovalci lahko pripravijo.

Opazovalci lahko predvsem upajo na jasno in lepo vreme, priložnosti za opazovanje severnega sija bodo sicer trajale še vse leto, verjetno pa tudi naslednje leto.

Starejše novice