Vir: Facebook profil Matjaž Šerkezi
Ustvarjeno dne
Pon, 31.1.2022 15:59
Govorili smo z izkušenim gorskim reševalcem Matjažem Šerkezijem, ki se je v petek zjutraj na vrh gore odpravil, da bi našel pogrešanega psa. Kako se je zgodba razpletla?

Gorski reševalci so prejšnji teden na družbenih omrežjih zasledili, da je pohodnik na Kamniškem sedlu izgubil psa. 

Glavna skrb gorskih reševalcev, tako za Ljubljanainfo pove gorski reševalec Matjaž Šerkezi, je, da ne bi ljudje sami iskali svojih psov v gorah.

V Kamniku so namreč že reševali ljudi, ki so med iskanjem svojega štirinožnega prijatelja izgubili življenje. Zato so bili zelo veseli, da je lastnik prosil za pomoč.

Vir: Facebook profil Matjaž Šerkezi

»Razmere so bile obupne«

»Z ekipo smo se odločili, da grem zjutraj proti vrhu Brane. Razmere so bile obupne. Tla so bila trda in zamrznjena, pihal je močan veter. Ko sem se vračal z vrha, sem na desni strani, kakšnih 150 metrov od sebe zagledal glavo, ki me je opazovala.

Bil je pes, ves prestrašen, zato sem ga privabil s svojim sendvičem in njegovo igračo, ki mi jo je dal njegov lastnik. Postopoma sem ga spuščal dol po strmini. Bil je miren in videl sem, da mi zaupa,« pove Šerkezi.

Kljub razmeram v gorah pes ni bil prepražen in poškodovan. Na grebenu si je iz snega, ki je dober izolator, naredil nekakšno gnezdo. 

Šerkezi je poudaril še, kako pomembno je, da so pohodniki ustrezno opremljeni za v gore.

»Pri reševanju sem imel s seboj cepin in dereze, vendar sem na poti v dolino videl veliko ljudi, ki so po Kamniškem sedlu hodili brez ustrezne opreme, s snežnimi verigami in derezami.

Ljudi bi opozoril, naj v taki razmerah ne hodijo v gore brez prave opreme, imajo možnost, da si izberejo poti, ki niso tako nevarne. Območje Kamniških in Julijskih Alp je namenjeno izkušenim posameznikom, zato naj bodo previdni,« je dodal.

Nasveti za pohodnike, ki se v gore odpravljajo s psom

»Pes je po naravi bitje, ki ne spada v gorski svet. Biti mora privezan. Preden se z njim odpravimo v gore, je pomembno, da pes zna poslušati lastnika in da ga ima ta pod kontrolo,« je strnil svoje nasvete za tiste, ki se v gore najraje odpravijo v družbi štirinožnih kosmatincev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice