Foto: Bobo
zalastritof
Pon, 31.1.2022 06:53
Povečano število okužb se odraža tudi v gospodarstvu. Vse več zaposlenih je namreč v karanteni ali izolaciji. Nekatera podjetja se z situacijo uspešno spoprijemajo, medtem ko so druga postavljena pred številne izzive.

Visok delež okužb in posledično karanten terja ceno tudi v gospodarstvu. Nekatera podjetja zaradi pomanjkanja kadra s težavo zagotavljajo nemoteno izvajanje delovnega procesa. A so razmere, ki se jim sproti prilagajajo, za zdaj večinoma še obvladljive.

Preverili smo, kakšna je trenutna epidemiološka situacija v podjetjih in ali naraščanje okužb in števila karanten vpliva na njihovo poslovanje.

V Darsu razmere obvladljive

V Družbi za avtoceste republike Slovenije razmere, povezane z epidemijo, zaenkrat obvladujejo. 25. januarja je bilo v družbi, ki zaposluje 1234 delavk in delavcev, je v izolaciji zaradi potrjene okužbe s koronavirusom 56 zaposlenih, poleg tega jih je bilo šest v izolaciji, ker so čakali na potrditev PCR testa, v karanteni pa je bilo 20 zaposlenih.

Glede na navedene podatke je bilo na ta dan zaradi koronavirusa odsotnih skupno 82 delavk in delavcev, kar je nekaj več kot šest odstotkov vseh zaposlenih, so za Ljubljanainfo sporočili iz družbe.

Izpostavili so, da je cepljenih okoli 70 odstotkov zaposlenih. 

»Okužbe s covidom-19 in karantene se sicer povečujejo, a so razmere obvladljive. Tako da kljub zaostreni epidemiološki sliki, omogočamo karseda nemoten potek delovnih procesov. Da bi obvladljive razmere ohranili, sodelavcem omogočamo samotestiranje v službi ter jih vseskozi pozivamo k doslednemu samozaščitnemu ravnanju tako na delu kot izven njega,« so poudarili.

Za sodelavke in sodelavce, kjer je to mogoče, so uvedli delo od doma. Aktivirana je bila tudi Strateška skupina za izredne dogodke, ki ažurno spremlja dogajanje v zvezi s koronavirusom.

V Avto-moto zvezi Slovenije trenutno nekoliko več okužb

»V Avto-moto zvezi Slovenije je večina delovnih mest takšne narave, da zahteva fizično prisotnost zaposlenih na delovnem mestu (mehaniki za izvajanje pomoči na cesti in servisnih storitev, kontrolorji na tehničnih pregledih, referentke pri postopkih registracij in zavarovanj, učitelji v šoli vožnje, inštruktorji varne vožnje …).

Manjši delež zaposlenih pa lahko kombinira delo v pisarni z delom od doma, s čimer si, ob upoštevanju vseh priporočenih in nekaj dodatnimi preventivnimi ukrepi (npr. preventivno samotestiranje) prizadevamo zmanjševati možnost širjenja okužb s covidom-19,« so iz podjetja sporočili za Ljubljanainfo.

Trenutno imajo glede na splošen porast okužb v Sloveniji tudi v tem podjetju nekoliko več sodelavcev, ki so okuženi oziroma v karanteni ali izolaciji. Točnih podatkov o trenutno okuženih niso razkrili.

»Z vsemi preventivnimi ukrepi se trudimo ohranjati čim manjše število obolelih in hkrati zagotavljati varno okolje za naše člane in stranke ter nemoteno izvajanje vseh naših dejavnosti,« so še poudarili.

Dokler se situacija ne izboljša, vozniki pri Ljubljanskem potniškem prometu ne bodo mogli na dopust

V podjetju Ljubljanski potniški promet je bilo 24. januarja v izolaciji 28 zaposlenih voznikov mestnega prometa, v karanteni pa so bili trije vozniki, na bolniški še 33. V medkrajevnem prometu je bilo v izolaciji pet voznikov, trije vozniki pa so bili v karanteni, na bolniški še 6.

»Dokler se število izolacij in karanten ne zmanjša, zdravi vozniki do normalizacije razmer ne bodo mogli koristiti letnega dopusta. Opažamo, da je 24. januarja od dela izostalo manj voznikov kot v prejšnjem tednu, saj se karantene, izolacije in bolniške odsotnosti počasi zaključujejo. Upamo, da se bo ta trend nadaljeval tudi v naslednjih dneh. Na ta način dnevni izvoz avtobusov ne bo ogrožen,« so razkrili za Ljubljanainfo.

Hkrati z epidemijo je število potnikov, ki uporablja mestni potniški promet, padlo. Trenutno pri Ljubljanskem potniškem prometu beležijo okoli 90.000 validacij na dnevni ravni, kar je okoli polovica manj kot v letu 2019.

Dodali so še: »Omejitveni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb so zelo vplivali na naše poslovanje, ker se nam je število potnikov praktično razpolovilo, prav tako pa prihodek iz naslova prodanih vozovnic. Ob upoštevanju, da se je večina naših uporabnikov preusmerila na kolesa, krajše poti pa opravijo tudi peš, se bojimo, da bo trajalo veliko dlje časa, kot smo pričakovali, da se naši uporabniki ponovno vrnejo.«

V Petrolu številk ne razkrivajo

»Tako kot ostala podjetja, se tudi v družbi Petrol soočamo z rastjo okužb med zaposlenimi in posledično karantenskih odločb. Tudi v prejšnjem tednu je bilo nekaj odstotkov zaposlenih odsotnih z dela zaradi primera, povezanega s koronavirusom,« so sporočili iz družbe Petrol.

Delovni proces zaenkrat teče nemoteno in glede na zgoraj navedene podatke, ni posebnih razlogov za skrb, poudarjajo. Doslej tudi ni bilo potrebe za zapiranje bencinskih servisov.

»V primeru večjega števila okužb in izdanih karantenskih odločb smo ponekod prilagodili tudi delovni čas prodajnih mest. Na večini prodajnih mest smo zagotovili možnost plačevanja blaga in storitev neposredno iz cestišča, s čimer omogočamo strankam nakup brez vstopa v trgovino in optimiziramo število zaposlenih,« so sporočili in dodali:

»Popolno izpolnjevanje zahtev, ki jih določajo vladni odloki, je zahtevno in terja angažiranje dodatnih zaposlenih, višje stroške poslovanja ter predvsem spreminjanje ustaljenih navad pri kupcih.«

V Heliosu zmanjšana proizvodnja, razmere na trgu nestabilne

V izolaciji je trenutno šest odstotkov zaposlenih, v karanteni pa trije odstotki zaposlenih. Del zaposlenih v karanteni delo opravlja od doma, so za Ljubljanainfo sporočili iz podjetja Helios.

»Obseg dela in delovni procesi se zaradi večje odsotnosti sodelavcev dnevno prilagajajo številu prisotnih delavcev. To pomeni, da se temu ustrezno prilagaja organizacija dela, ki še omogoča neprekinjeno delovanje na način, da zagotavljamo ustrezno kakovost izdelkov ter potreben nivo varnosti in zdravja vseh prisotnih sodelavcev na lokaciji podjetja. Iz navedenih razlogov je v manjši meri zmanjšana proizvodnja in ostale aktivnosti,« so izpostavili.

Dodali so, da je povpraševanje po njihovih izdelkih dobro, razmere na trgu pa ostajajo nestabilne.

»Pričakujemo zahtevno poslovno leto. Pripravljeni smo na hitro ukrepanje in prilagajanje razmeram na trgu. Obenem veliko pozornosti namenjamo aktivnostim, ki omogočijo uspešno poslovanje podjetja na daljši rok, kot so razvoj inovativnih izdelkov in sodobnih poslovnih modelov, investicije,« so še sporočili.

V Javnem podjetju vodovod kanalizacija Snaga spremembe predvsem v smeri komunikacije prek elektronske pošte

»Trudimo se, da storitve kljub izjemno slabi epidemiološki situaciji opravljamo kvalitetno in v pričakovanem času, uporabnike pa prosimo za razumevanje, če zaradi nepredvidenih odsotnosti naših zaposlenih storitve niso opravljene po urniku. Vsekakor poskrbimo za nadomestne termine v najkrajšem možnem času,« so za Ljubljanainfo sporočili iz Javnega podjetja vodovod kanalizacija Snaga.

Podatkov o tem, koliko zaposlenih je trenutno okuženih, v karanteni in na bolniški, niso razkrili.

Uporabnike storitev usmerjajo, da z njimi poslujejo predvsem elektronsko. Drugih posebnosti pri poslovanju oziroma opravljanju gospodarske javne službe zaenkrat ne zaznavajo.

Starejše novice