Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 18.11.2022 20:00
Županske volitve so tik pred vrati. V 53 občinah je kandidat za župana zgolj eden, v 57 občinah dva, v preostalih 202 občinah pa je kandidatov več.

V Sloveniji imamo skupno 212 občin in 618 kandidatov za župana. Kar 511 kandidatov je moškega spola, ženskega spola 'samo' dobrih 17 odstotkov.

Od 212 občin je 12 mestnih občin. Za naziv župana se v mestnih občinah poteguje 74 kandidatov. Največ kandidatov za župana mestne občine je v Mariboru, kar 15. Za župana glavnega mesta Slovenije pa se poteguje 9 kandidatov, od tega štiri ženske.

Najstarejši kandidat 60 let starejši od najmlajšega

Najstarejši kandidat za županski stolček je star 82 let, kandidira pa za župana Ljubljane. Najmlajši kandidat pa je 22-letni Til Šiles, ki kandidira za župana v Zagorju ob Savi.

Kako je s številkami v Osrednjeslovenski regiji?

Skupno število kandidatov za župana v  22 osrednjeslovenskih občinah je 90. Od tega je 75 kandidatov moškega spola.

V občinah BrezovicaDobrepolje, Dol pri Ljubljani, Horjul, Log - Dragomer in Medvode je zmagovalec že znan, saj tam kandidira zgolj en kandidat. V vseh šestih občinah je to kandidat moškega spola.

Največ kandidatov za župana je v mestni občini Ljubljana, tam se za županski stolček poteguje devet kandidatov, od tega štiri ženske, kar je največ kandidatov ženskega spola v osrednjeslovenskih občinah.

Po številu kandidatov Ljubljani sledita Domžale in Moravče s po šestimi kandidati, pet kandidatov za župana pa imajo občine Ig, Logatec, Mengeš, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Velike Lašče, Vodice in Vrhnika.

V občinah Dobrova - Polhov Gradec, Lukovica in Trzin bo zmagovalec zagotovo znan že v nedeljo, saj tam kandidirata po dva kandidata.

Še večji razpon v letih med kandidati za občinske oziroma mestne svete.

Najstarejši kandidat v Sloveniji ima zavidljivih 94 let, najmlajši kandidat pa komaj 18. Skupno število kandidatov za občinske oziroma mestne svete je 18.671.

Pri kandidatih za občinske oziroma mestne svete so ženske precej bolj enakovredno zastopane, saj jih je 45 odstotkov.

Starejše novice