Foto: Jure Banfi
Ljubljanainfo
Čet, 5.5.2022 13:54
Le še trije krogi so preostali do zaključka letošnjega državnega prvenstva, še vedno pa v zraku visi nekaj vprašanj. Tudi kadrovskih, nekaj zanimivim imenom se namreč izteka veljavnost pogodbe.

Čeprav še nismo dobili odgovora, kdo bo Muro nasledil v vlogi državnega prvaka, misli počasi že uhajajo v poletje. Takrat bo vnovič v ospredju tudi kadrovanje klubov.

V drugem delu letošnje sezoni v Prvi ligi Telemach mrgoli posojenih nogometašev, obenem pa je kar nekaj zanimivih imen zakorakalo v zadnje tedne veljavnosti sklenjenih pogodb.

V zadnji mesec aktivne kariere sta, kot sta napovedala že pred časom, vstopila Marcos Tavares in Senijad Ibričić. Kapetana Maribora in Domžal bosta po sezoni nogometne čevlje obesila na klin.

Pri pripravi tokratnega prispevka smo se v glavnem oprli na seznam deponiranih pogodb, ki ga je moč najti na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.

Nosilci koprske igre pod pogodbo, Olimpija v še eno prenovo

V Kopru so minulo poletje povsem prevetrili zasedbo in zadeli v polno. Četa Zorana Zeljkovića je v igri za dvojno krono, nosilci igre pa so na klub vezani tudi za prihodnjo sezono. Med nogometaši, ki mu po koncu sezone poteče pogodba, najvidnejšo vlogo igra Ivan Novoselec.

Dogovor se izteka tudi Davidu Adamu, Diogu Izati in Renatu Simiću, Marko Đira in Stjepan Oštrek pa sta v letošnji sezoni posojena med kanarčke.

Pri Olimpiji so se spomladi zatekli k posojam, le-te se iztekajo Aljoši Matku, Niku Prelcu, Marijanu Čabraji in Robertu Mudražiji. Neven Đurašek se je za prihod v Ljubljano odločil po zaslugi FIFA pravila zaradi izbruha vojne v Ukrajini in pred tedni sklenil sodelovanje do konca sezone.

S koncem maja oziroma junija bo pogodba potekla nekaterim dolgoletnim članom kluba. Med takšne spadajo Eric Boakye, Nik Kapun, Jan Andrejašič, Vitja Valenčič in Nino Pungaršek. Zadnja dva sta v minulem letu utrpela težjo poškodbo kolena.

Kaj bo s posojenimi člani Maribora?

Pričnimo pri vodilni ekipi prvenstva, v Mariboru. V Ljudskem vrtu letos ni pričakovati tolikšnega prometa kot lansko pomlad, ko je ekipa doživela največjo prenovo v zadnjih letih. Kljub temu z mariborskim klubom že povezujejo nekaj potencialnih novincev.

Medtem ko bo Tavares sklenil bogato kariero, je največ vprašanj povezanih s prihodnostjo posojenih igralcev. Antoine Makoumbou je bil odkupljen že pred meseci, s statusom posojenega nogometaša pa v Mariboru igrajo še Marko Alvir, Đorđe Ivanović in Ognjen Mudrinski.

Predvsem zadnji je s svojimi predstavami postal ljubljenec pristašev kluba, v letošnji sezoni pa si brez njega ni moč zamisliti vijoličastega napada. S 16 goli je najboljši strelec Prve lige Telemach.

Medtem ko so Martin Milec, Nemanja Mitrović in Nino Žugelj že pozimi podaljšali sodelovanje s klubom, za zdaj ni novic glede sklenitve nove pogodbe z Aleksom Pihlerjem.

Iz seznam pogodb je razvidno tudi to, da se pogodba izteka Roku Kronavetru, a naj bi imel Mariborčan po naših informacijah v pogodbi klavzulo, da v primeru naslova državnih prvakov še eno leto ostane v mestu ob Dravi.

Se bosta Zalokar in Šturm poslovila od Fazanerije?

Mudrinski je navdušil v napadu Maribora, navijači Mure pa so spomladi hitro vzljubili Mirlinda Dakuja. Kosovskega napadalca je do konca sezone posodil Osijek, težko pa je verjeti, da bi si lahko Sobočani privoščili odkup visokoraslega napadalca.

Črno-beli so imeli v letošnji sezoni nekaj težav s poškodbami vratarjev. Matko Obradović okreva po operaciji hrbta, nekaj časa pa je izven pogona tudi njegova menjava. Marin Ljubić se je Muri ob koncu priprav v Turčiji pridružil kot posojen član Istanbulsporja, Sobočani pa so si zagotovili možnost odkupa.

Prekmurska vrata v zadnjih tednih brani Marko Zalokar, ki pa se mu, sodeč po seznamu pogodb, izteka dogovor. Vse kaže, da bo Fazanerijo zapustil še en nekdanji član Krškega, bočni branilec Klemen Šturm.

Da vodstvo kluba s Šturmom verjetno ne bo podaljšalo pogodbe, je dalo slutiti že zimsko kadrovanje. Muri sta se pred meseci pridružila leva bočna branilca Miha Kompan Breznik in Jan Đapo, ki se bo iz Novega mesta v Mursko Soboto preselil poleti.

Ibričić zaključuje kariero

Peto mesto trenutno zasedajo Domžalčani, ki bodo, kot se napoveduje vse od poraza v pokalnem polfinalu, po sezoni dobili novega trenerja. Dejana Djuranovića naj bi nasledil Slaviša Stojanović, ki je z rumenimi osvojil dva naslova državnega prvaka.

Kapetan Senijad Ibričić je že pozimi napovedal, da bo zaključil kariero, tedaj pa je bilo napovedano, da bo nekdanji reprezentant BiH postal del klubske oprave in postal športni direktor. Bo ostal ob Kamniški Bistrici?

O kadrovanju zdaj odloča Matej Oražem, ki se je pozimi za podaljšanje zgodbe dogovoril s Tilnom Klemenčičem in Janezom Piškom. Kaj bo z Zenijem Husmanijem, Matejem Podlogarjem in Slobodanom Vukom, ki jim poteče pogodba?

V Celju nova doza sprememb?

V knežjem mestu so v sezono vstopili z izjemno ambicioznimi cilji, a so po obilnem kadrovanju hitro padli na trda tla. Trenutno so zgolj šesti, brez možnosti, da bi zaigrali v evropskih tekmovanjih.

Že nekaj časa je jasno, da se od Celja poslavlja Žan Bededičič, bore malo igra tudi moldavski reprezentant Denis Marandici

Grofje so si v aktualni sezoni izposodili kar tri napadalce, a Duje Čop, Adam Jakobsen in Žan Medved niso izpolnili pričakovanj. Drugače je z vezistom Tomislavom Tomićem, ki bi si ga glede na dejstvo, da nosi kapetanski trak, verjetno želeli zadržati v Celju.

Mića Kuzmanovića so pred dnevi že povezovali s Koprom, pogodba pa se izteka tudi Žan Flisu, Amadeju Breclu in Matjažu Rozmanu, ki pa je pod vodstvom Simona Rožmana spet prvi vratar kluba. Bo tudi v prihodnji sezoni del celjske zasedbe?

Kidričani in Sežanci pred prelomnico 

S kakšno ekipo bo v novo sezono krenil Aluminij? To bo v veliki meri odvisno tudi od tega, če bodo rdeči obstali v Prvi ligi Telemach. Jasno pa je, da lahko klub poleti zapustijo Klemen Bolha, Armin Đerlek, Jure Matjašič, Johann Nkama, Aljaž Ploj, Roko Prša in kapetan Luka Janžekovič.

Podobno velja tudi za sežanski Tabor. Kraševci bodo, kot kaže tri kroge pred koncem prvenstva, prvoligaški obstanek lovili v dodatnih kvalifikacijah proti Triglavu, drugouvrščeni ekipi 2. SNL.

Kar petnajsterica članov Tabora bo lahko po koncu sezone 2021/22 prosto izbirala novo sredino. Med njimi so prvi strelec kluba Dino Stančič, kapetan Erik Salkić, pa Marko Krivičić, Klemen Nemanič, Rodrigue Bongongui, Kevin Grobry in Denis Kouao.

Gregor Bajde, ki se je jeseni vrnil v Šiško, bi se lahko po sezoni poslovil od Brava, podobno velja tudi za Andraža Kirma ter Nemanjo Jakšića in Matijo Burina, ki pa sta se ob sklenitvi enoletne pogodbe dogovorila za možnost podaljšanja sodelovanja. Renata Josipovića in Stefana Milića je Ljubljančanom posodil zagrebški Dinamo.

Radomljani so s sobotno zmago v Sežani potrdili prvoligaški obstanek, zdaj pa lahko vodstvo kluba že prične sestavljati kadrovsko križanko za prihodnjo sezono. 

Kaj se bo zgodilo s posojenim napadalcem Hajduka Ivanom Šarićem? Dogovor poteče tudi Mateu Mužeku, Sandiju Nuhanoviću, Gedeonu Guzini, Oliverju Kregarju in drugim.

Kateri klub bo v poletnem obdobju doživel največ kadrovskih sprememb?

Starejše novice