Foto: Miloš Vujinović
Peter Dominko
Tor, 26.3.2024 18:52
Stadion Stožice danes gosti enega od spektaklov letošnjega leta pri nas. Nogometna reprezentanca Slovenije se bo v sklopu priprav na evropsko prvenstvo pomerila z izbrano vrsto Portugalske, s katero je k nam pripotoval tudi sloviti Cristiano Ronaldo.

Konec lanskega leta je Slovenijo zajela nogometna vročica zaradi preboja izbrane vrste na evropsko prvenstvo, zdaj je temperaturo s svojim obiskom dodatno dvignil tudi Cristiano Ronaldo.

Ob Lionelu Messiju največji nogometni zvezdnik tega stoletja je v Ljubljano privabil številne oboževalce, ki so nanj čakali pred hotelom, v katerem so nastanjeni Portugalci. Že prej so razgrabili vstopnice za tekmo, ki bo vsaj glede na nasprotnika vrhunec slovenskih priprav na evropsko prvenstvo.

Evropski prvaki iz leta 2016 v zadnjem obdobju meljejo vse, ki jim pridejo naproti, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Nemčiji so dobili vseh deset preizkušenj. Pred dnevi so v Guimaraesu s 5:2 premagali Švedsko, čeprav je tekmo med drugimi izpustil tudi Cristiano Ronaldo.

O moči Portugalcev, ki so sedmi na jakostni lestvici FIFA, veliko pove podatek, da so pod vodstvom selektorja Roberta Martineza dobili vseh 11 tekem, pohvalijo pa se lahko z gol razliko 41:4.

Tudi nocoj brez Keka

»Zavedamo se, kakšen tekmec nas čaka. S spoštovanjem do Portugalske, njenih igralcev in selektorja pa moramo razmišljati predvsem o nas. Na Malti mi predvsem v drugem polčasu marsikaj ni bilo všeč. Zato moramo - tudi glede na tekmeca - izgledati bolje,« je na novinarski konferenci pred tekmo poudaril slovenski selektor Matjaž Kek.

Selektor zaradi smrti očeta Franca na Malti ni vodil tekme, saj ga je ob črti zamenjal pomočnik Boštjan Cesar. Nekdanji kapetan Slovenije bo tudi danes v vlogi tistega, ki bo navodila predajal ob igrišču. To so ob 19.20 potrdili pri Nogometni zvezi Slovenije. 

Kek je sicer pred spopadom s precej močnejšim tekmecem opozoril, da morajo Slovenci nocoj poslati pozitivno sporočilo, da na evropsko prvenstvo v Nemčijo ne bodo šli zgolj kot turisti. V Stožicah pričakuje ponovitev predstave, ki je reprezentanco popeljala na zaključni turnir prvenstva stare celine.

Kakšen rezultat napovedujete po nocojšnji tekmi?

SLOVENIJA - PORTUGALSKA 2:0

Slovenija: Oblak, Karničnik, Blažič, Bijol, Lovrić, Šporar, Elšnik, Šeško, Janža, Stojanović, Gnezda Čerin.
Portugalska: Diogo Costa, Dalot, Pepe, Gonçalo Inacio, Joao Cancelo, Danilo, Otavio, Vitinha, Ruben Neves, Ronaldo, Joao Felix.

POTEK TEKME! 

Pred tekmo: Bojan Jokić, ki je s stotimi reprezentančnimi tekmami drugi na večni lestvici slovenske izbrane vrste, je pred tekmo iz rok predsednika NZS Radenka Mijatovića prejel podpisani reprezentančni dres.

Pred tekmo: Jan Oblak in Cristiano Ronaldo sta kot kapetana v družbi glavnega sodnika Irfana Peljta opravila še zadnje podrobnosti pred začetkom tekme.

1' Začetek tekme v razprodanih Stožicah!

2' Slovenci in Portugalci se danes merijo na povsem novi zelenici, v Stožicah so v minulih tednih prenovili tudi ozvočenje in razsvetljavo, ki zdaj omogoča tudi posebne efekte.

2' Gostitelji dvoboja so preko Benjamina Šeška krenili v hiter protinapad, a so Portugalci blokirali strel napadalca Leipziga.

8' Jan Oblak je pravočasno krenil iz vrat in žogo odbil pred Cristianom Ronaldom, nato do udarca ni prišel niti Vitinha.

15' V razprodanih Stožicah za zdaj še brez pravega vznemirjenja in resnejših priložnosti, Portugalci prevladujejo v posesti, Slovenci poskušajo s protinapadi.

17' RUMENI KARTON! Erik Janža je prekinil protinapad Otavia in prejel rumeni karton.

19' Jaka Bijol in Otavio sta se borila v kazenskem prostoru Slovenije, Portugalec se je znašel na tleh, a Irfan Peljto ni podlegel niti pritisku Cristiana Ronalda.

20' Pepe z glavo ni najbolje izbil dolge podaje v kazenski prostor Portugalcev, žoga pa je končala pri Andražu Šporarju. Vratar Diogo Costa, ki je zapustil svoja vrata, bi bil brez moči, a Ljubljančan ni uspel priti do zaključnega udarca, Slovenci pa so ostali tudi brez kota.

24' Mahanje in pritoževanje Cristiana Ronalda znova ni zaleglo, Portugalec je zahteval prekršek Mihe Blažiča, a se Irfan Peljto pred tem ni oglasil niti po prekršku nad Adamom Gnezdo Čerino.

26' PRILOŽNOST! Žan Karničnik je podal z desne strani igrišča, a Benjamin Šeško ni uspel priti do strela, nakar žoge ni uspel ukrotiti niti Erik Janža.

32' PRILOŽNOST! Zdaj se je priložnost ponudila tudi gostom, po podaji z desne je ob oddaljenejši vratnici sprožil Joao Felix, ki pa je slabo zadel žogo in jo poslal daleč mimo vrat Slovenije.

38' Po stiku s Timijem Maxom Elšnikom je v kazenskem prostoru padel Joao Cancelo, sodniška piščalka je ostala nema.

42' Miha Blažič je bil po predložku pred domača vrata višji od Cristiana Ronalda, v nadaljevanju je žogo ujel Jan Oblak.

45' Timi Max Elšnik je s podajo v prostor v ogenj poslal Benjamina Šeška, a je bil vratar Diogo Costa dovolj pozoren.

POLČAS! 

46' MENJAVI! Portugalci v nadaljevanje obračuna z dvema spremembama, v garderobi sta ostala Otavio in izkušeni Pepe, Roberto Martinez je v igro poslal Antonia Silvo in mladega Francisca Conceiçaa.

50' RUMENI KARTON! Petar Stojanović je na nepravilen način zaustavljal Vitinho.

50' RUMENI KARTON! Le nekaj sekund kasneje prekršek še nad Petrom Stojanović, porumenel je Joao Cancelo.

52' PRILOŽNOST! Najlepša priložnost doslej, Benjamin Šeško se je zapodil proti vratom Portugalske, sprožil z 18 metrov, a se je z obrambo izkazal Diogo Costa, ki je udarec odbil v kot. Po njem ni bilo resne nevarnosti za gol gostov.

60' PRILOŽNOST! Jaka Bijol je skušal preigrati Cristiana Ronalda, a je žogo izgubil v nevarni coni, v nadaljevanju akcije pa ga je prav kapetan Portugalske izigral na desni strani kazenskega prostora in sprožil proti vratom Slovenije. Zadel je zunanji del mreže.

62' PRILOŽNOST! Vitinha je poslal predložek z desne strani igrišča, Gonzalo Inacio je z glavo streljal mimo oddaljenejše vratnice.

66' RUMENI KARTON! Francisco Conceiçao je porumenel po pritoževanju po storjenem prekršku.

67' MENJAVI! Sandija Lovrića in Andraža Šporarja sta zamenjala Benjamin Verbič in Žan Celar.

68' PRILOŽNOST! Diogo Dalot je po podaji Cristiana Ronalda streljal preko vrat Slovenije.

72' GOOOOL! Slovenija vodi po sijajni ekipni akciji! Žan Celar je žogo podal do Benjamina Šeška, ta pa je žogo iz prve odložil prodirajočemu Adamu Gnezdu Čerinu, ki je z diagonalnim udarcem po tleh premagal Dioga Costo.

75' VRATNICA! Portugalci so po prejetem zadetku krenili v popolno ofenzivo, Joao Felix je po predložku pred vrata Slovenije streljal z glavo, gostitelje dvoboja je rešil okvir gola.

77' Slovencem se je po protinapadu Timija Maxa Elšnika in Petra Stojanovića ponudila nova priložnost, akcijo je zaključil Žan Celar, Diogo Costa pa je bil na pravem mestu.

79' Vitinha je po prodoru sprožil s 25 metrov, meril pa je v naročje dobro postavljenega Jana Oblaka.

80' Portugalci so zahtevali najstrožjo kazen po padcu Cristiana Ronalda, a so protesti znova ostali neuslišani.

80' GOOOOL! Slovenci so povdvojili svojo prednost, po podaji Petra Stojanovića je z roba kazenskega prostora sprožil ob bližnji vratnici in povišal na 2:0.

85' PRILOŽNOST! Vitinha je po zaigranem padcu priigral prosti strel z roba kazenskega prostora. Udarec z leve strani je izvedel Cristiano Ronaldo, meril v bližnji kot, a je njegov poskus odbil Jan Oblak.

87' MENJAVI! Jaka Bijol in Benjamin Šeško sta svoje mesto prepustila Vanji Drkušiću in Jonu Gorencu Stankoviču.

88' Joao Felix je z 18 metrov streljal preko vrat.

88' MENJAVI! Jota Silva in Joao Silva sta zamenjala Rubena Nevesa in Joaa Cancela.

90' Žan Celar je krenil proti vratom Portugalske, a je soočenje dobil Diogo Costa, nato pa so sodniki prekinili akcijo zaradi prepovedanega položaja.

90' Nocojšnjo tekmo v Stožicah spremlja 16.432 gledalcev.

91' Tri minute sodniškega dodatka.

Starejše novice