Foto: Jure Banfi
Ustvarjeno dne
Pon, 7.3.2022 13:30
Maribor je ostal brez četrte zaporedne zmage, pred vročekrvnimi tribunami Ljudskega vrta so se veselili nogometaši Brava. Dejan Grabić z varovanci pogleduje proti mestom z evropsko vozovnico.

Čeprav je zmago Brava zasenčil incident ob koncu tekme, ko je predmet s tribune zadel stranskega sodnika Tomaža Černeta, zmaga Ljubljančanov ni bila nezaslužena.

Bravo je v štajerski prestolnici ponovil dosežek izpred dveh let, ko je z zmago »odnesel« Darka Milaniča in Zlatka Zahoviča, s tokratno zmago pa se je na lestvici znova povzpel na četrto mesto. Pred Muro in Domžale.

»Nora tekma z norim zaključkom. Na koncu je naša ekipa zdržala in prišla do treh točk,« je po vročem spopadu dejal Almin Kurtović. Bravo je z goloma Matije Kavčiča in Stefana Milića zadal prvi domači poraz Mariboru po 19. septembru.

Tedaj so se v mestu ob Dravi veselili Sobočani, črno-beli pa so bili tedaj tudi zadnji gost Ljudskega vrta, ki je premagal mariborskega vratarja Ažbeta Juga.

Foto: Jure Banfi

Prekinitev koristila Bravu?

»Povedli smo z 0:2. Logično je, da so nogometaši in navijači postali živčni. Ustvarjali so pritisk, vendar smo to mirno prenesli in zdržali do konca tekme. Dobili smo zadetek, ki pa nas ni podrl,« se je na prekinitev sodnika Mateja Juga ozrl Kurtović.

Ljubljančan, ki smo ga bili v preteklosti vajeni ob levi stranski črti, spomladi pa je nezamenljiv člen zvezne vrste, je dejal, da je prekinitev verjetno šla na roko Brava: 

»Lahko bi rekli, da je prišla prav. Odvisno je bilo, kako bi se razpletlo. Psihično morda rahlo padeš po prejetem golu, v zaključku tekme je Maribor napadal, hitro se lahko kakšna čudna žoga pripelje v gol. 

Prekinitev ali ne, vedeli smo, da bomo tekmo do konca pripeljali tako, kot smo se dogovorili. Tako se je tudi zgodilo.«

Zmaga Brava popolnoma zaslužena

Bravo je med tednom odščipnil točko Olimpiji, zgolj nekaj dni kasneje je slavil še v Ljudskem vrtu. Kljub precejšnjim spremembam v začetni enajsterici kluba iz Šiške.

Prav osvežitev ekipe je bila po besedah ljubljanskega trenerja Dejana Grabića ključna pri izpolnjevanju taktičnega načrta, ki je Bravo popeljal do nove velike zmage:

»Menim, da je bila naša zmaga popolnoma zaslužena. Vedeli smo, da Maribor ne bo svež, pričakovali smo, da bodo domači naredili še kakšno menjavo več. Glede na prejšnjo tekmo so opravili dve, mi smo jih pet.

To je določeno tveganje, bi pa bilo le-to še večje, če bi proti Mariboru igrali z utrujenimi standardnimi igralci. V načrtu je bilo, da skušamo držati tempo čimvišje in če bi bili v tem uspešni, bo Mariboru vse težje. 

V organizaciji igre smo na trenutke znali prevzeti kontrolo in pravilno prihajali na polovico Maribora, nato pa še v zadnjo tretjino. To je bil eden ključnih razlogov, da tekma ni bila predivja in bi odločali dvoboji ena na ene, v čemer so gostitelji verjetno boljši. Mislim, da je taktika v celoti uspela.«

Foto: Jure Banfi

Pozornost namenjajo psihični pripravi

»Veliko se pogovarjamo o psihološki pripravi stresnih trenutkih v tekmi. Na tem področju smo naredili velik korak naprej, čeprav je ekipa mlada, vendar zelo dozoreva. V stresnih trenutkih ne izgubljamo glave.

Držimo se taktičnega načrta, tudi če vmes kaj spremenimo. Morebiten gol Maribora pa ne bi spremenil naše visoke postavljene obrambe in visokega pritiska, saj smo bili bolj sveži,« je bil optimist Grabić.

V končnici tekme je, kot je priznal, razmišljal o tem, če se na pritisk Mariborčanov odzvati z menjavo, ki bi vnesla nekaj varnosti v skok igro: 

»Razmišljam sem o tem, kaj pričakovati v zadnjih minutah. Maribor je poslal Mitrovića v napad, da je skakal, zato sem razmišljal, če v igro poslati Križana, s katerim bi dobivali skoke. Nismo se hoteli povleči nazaj, čeprav smo bili prisiljeni. 

Morali smo ohraniti mirne glave in enostavnost v obrambi. Z dolgimi žogami smo skušali poiskati Bajdeta, ki bi nam dal nekaj sekund, da se pomaknemo višje. To je v osnovi dobro delovalo, čeprav smo trpeli.«

Je cilj Evropa?

Kot že zapisano, je Bravo z zmago na uvodni preizkušnji zadnje tretjine Prve lige Telemach spet skočil na četrto mesto lestvice. Mura in Domžale ostajata za petami, Bravo pa je v igri tudi za pokalno krono.

»Pomemben je točkovni izplen iz vsakega srečanja. Pogledovali smo bolj proti dnu lestvici, zdaj imamo pred predzadnjim mestom 16 točk prednosti. 

To je v 11 krogih težko nadoknaditi, čeprav je v naši ligi vse mogoče. Po treh letih imamo približno varnost in bomo napadali vse, kar se bo ponudilo v zgornji polovici lestvice,« je deloma zadržan, deloma pa tudi ambiciozen strateg rumenih.

Lahko Bravo, ki je lani praznoval 15-letnico delovanja, v zaključku sezone preseneti in prehiti tekmece z daljšo nogometno tradicijo?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice