Ljubljanainfo
Tor, 17.10.2023 14:48
Fazanerija ob 18. uri gosti kvalifikacijsko tekmo mladih reprezentanc Slovenije in Avstrije. Vrnitve v soboški hram nogometa se je razveselil tudi Srđan Kuzmić.

Članska reprezentanca bo v severnoirskem Belfastu ob 20:45 napadala novo zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024, pomtrembna preizkušnja pa čaka tudi mlado reprezentanco.

Selekcija do 21 let, ki jo vodi Milenko Aćimović, se bo ob 18. uri v soboški Fazaneriji pomerila z Avstrijo. Severni sosedje so na dveh dosedanjih tekmah osvojili štiri točke, po remiju na Cipru so premagali Bosno in Hercegovino.

Avstrijci v skupini zaostajajo za Francijo in tudi Slovenijo, ki je dobila obe gostujoči preizkušnji, naši fantje so se pred dnevi z zmago vrnili z gostovanja na Malti. Na otoku v Sredozemskem morju je celotno srečanje odigral tudi Srđan Kuzmić

Nekdanji član Mure je v Achnasu odigral vseh 90 minut: »Lepo je bilo zmagati na Cipru, to nam je dalo dodatne samozavesti in zagona. Po zmagi se je še lepše vrniti domov in iti v tekmo proti Avstriji.«

V Fazaneriji vedno najlepše

»Občutki pred tekmo so lepi, saj sem se vrnil domov. Upam, da se bo zbralo veliko navijačev in bomo igrali pred dobrim vzdušjem. Želimo premagati Avstrijo in osvojiti tri točke.

Cilji so jasni, pot do tega tudi, doseči moramo več zadetkov kot nasprotnik. V Fazanerijo smo prišli z namenom, da zmagamo tekmo. Vsi vemo, kako moramo igrati.

Kjerkoli sem igral, je bilo tukaj vedno najlepše igrati. Vzdušje je vedno dobro, v Murski Soboti sem spoznal veliko dobrih ljudi, vsi so bili zelo prijazni, zato je tukaj lepo igrati,« je pogovor za Sobotainfo nadaljeval vsestranski obrambni igralec.

Če smo ga bili v črno-beli opravi bolj navajeni ob stranski črti, ga Aćimović postavlja v vlogo osrednjega branilca. Na tem položaju je v celoti odigral tudi vse tri tekme kvalifikacij za evropsko prvenstvo za nogometaše do 21 let 2025.

V paru z Marcelom Ratnikom, 19-letnim Prekmurcem v vrstah Olimpije, sestavljata mlado, vendar zrelo ekipo branilcev. Mladost obeh branilcev ne vpliva na igro, zagotavlja bivši up Sobočanov:

»Na igrišču niti ni pomembno, kdo je najmlajši in kdo je najstarejši. Potrebno se je čim bolje vključiti v ekipo, spoznati soigralce in se dobro ujeti. Mislim, da se dobro držimo skupaj, to se kaže tudi na igrišču in upam, da bo tako še naprej.«

Na Danskem z vse vidnejšo vlogo

»Zaenkrat se vse odvija, kot sem si zamislil. Vse je lepo, dobro se je izšlo. V začetku oktobra sem dosegel prvi zadetek, za zdaj mi gre odlično in želim si, da bi bilo tako tudi v bodoče.

Takoj po selitvi na Dansko je bilo težko, saj sem bil daleč od družine in bližnjih. Na srečo se lahko na Danskem dobro znajdemo tudi z angleščino, tudi Žan Zaletel mi je veliko pomagal pri privajanju. 

Vsi v klubu so zelo v redu, zato sem se dobro znašel, po dveh mesecih pa je zdaj že vse v redu,« meni Srđan Kuzmić, ki v dresu danskega Viborga dobiva vse pomembnejšo vlogo.

Nekdanji up ljubljanske Ilirije, ki jo je še kot mladinec zapustil leta 2022, je po prestopu na Dansko odigral sedem uradnih preizkušenj. V začektu oktobra, na tekmi z Aarhusom, se je prvič vpisal tudi med strelce.

Pri Viborgu si garderobo deli še z dvema Slovencema, pet let starejšim Žanom Zaletelom ter vrstnikom in reprezentančnim soigralcem Anelom Zulićem. Trojica z Viborgom zaseda deveto mesto v 12-članski ligi.

A zdaj so v ospredju reprezentančne obveznosti, tudi Kuzmić pa se veseli sosedskega obračuna: »Vabim vse na tekmo, saj bomo potrebovali podporo s tribun, da skupaj premagamo Avstrijo.«

Bodo Slovenci dobili dvoboj s severnimi sosedi.

Starejše novice