Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 23.7.2021 06:50
Po družabnih omrežjih se je hitro razširila vest, da bodo športniki spali na posteljah, čigar ogrodje je iz kartona. In ne, ne gre za ukrep zoper posteljne aktivnosti športnikov, kot se je sprva razširilo na spletu.

Z današnjo svečano otvoritvijo se po enoletnem zamiku pričenjajo olimpijske igre v Tokiu. Pod slovensko zastavo bo na Japonskem nastopilo 54 športnikov.

S tem pa se seznam Slovenk in Slovencev na igrah ne konča. Zakaj? V Tokiu bo tekmovala tudi plavalka Tilka Paljk. Štiriindvajsetletnica tekmuje za Zambijo, z izpolnjeno olimpijsko normo pa si je zagotovila nastop v disciplini 50 metrov prosto.

Po rodu Ajdovka se je po študiju v ZDA iz Zambije preselila v južnoafriško Pretorio, saj v Zambiji ne premorejo primernega plavalnega centra. Olimpijske igre v Tokiu bodo prve v njeni karieri, a bo, kot so pred dnevi sporočili iz zambijske plavalne zveze, ob boksarju Everistu Mulengi nosila zastavo na otvoritveni slovesnosti.

Za Zambijo je na velikih tekmovanjih prvič nastopila na svetovnem prvenstvu v Barceloni pred osmimi leti. Let 2018 je na afriškem prvenstvu osvojila srebrno, leto kasneje pa še bronasto medaljo. Obe v disciplini 50 metrov prsno.

Težave za dvometraše

V slovenski delegaciji bo najštevilčnejša košarkarska reprezentanca, ki se je prvič prebila na igre. Slovenci bodo prvo tekmo odigrali v ponedeljek, ko bo nasproti stala Argentina.

Najvišja v četi selektorja Aleksandra Sekulića sta Žiga Dimec in Mike Tobey, centra reprezentance pa bi lahko imela nekaj težav v olimpijski vasi. 

Avstralec Aron Baynes, v preteklosti član ljubljanske Olimpije, je s šaljivo fotografijo opozoril, da so japonski gradbinci očitno pozabili na najvišje športnike. Kopalnica je nekoliko prenizka za može, ki v višino merijo preko dva metra.

Brazilki poskrbeli za zgodovinski dosežek

Še pred uradno otvoritvijo iger se je pričel olimpijski nogometni turnir. Prva so na japonske zelenice zakorakala dekleta, že uvodni dan turnirja pa je prinesel nekaj odmevnih dosežkov.

Švedinje so s tremi zadetki odpravile ZDA in aktualnim svetovnim prvakinjam zadale prvi poraz po 44 tekmah.

V zgodovino iger sta se vpisali legendarni članici reprezentance Brazilije. Enega od petih zadetkov v mreži Kitajske je prispevala Marta, ki je postala prva igralka nogometa - tako v ženski kot moški konkurenci - z golom na petih zaporednih olimpijskih igrah.

Še impresivnejši je dosežek 43-letne Formige. Nogometašica, ki je igrala na štirih celinah, je prva športnica v kolektivnih panogah z nastopom na sedmih olimpijskih igrah. Brazilka je na olimpijskem turnirju prvič zaigrala že v Atlanti, leta 1996, ko marsikdo od zdajšnjih olimpijcev še niti ni bil rojen.

Športniki bodo spali na kartonastih posteljah

Tudi na v prestolnici dežele vzhajajočega sonca so za potrebe iger zgradili olimpijsko vas. Zaradi razmer, ki so posledica epidemije koronavirusa, prebivalci vasi držati poostrenih ukrepov, prireditelji pa želijo omejiti tudi druženje udeležencev iger.

Po družabnih omrežjih se je hitro razširila vest, da bodo športniki spali na posteljah, čigar ogrodje je iz kartona.

Gre predvsem za naravi prijaznejšo odločitev in ne ukrep zoper posteljne aktivnosti športnikov, kot se je sprva razširilo na spletu.

Se pa tudi na igrah v Tokiu nadaljuje tradicija, ki traja že vse od leta 1988. Med športniki bodo tudi letos razdelili več tisoč kondomov, s čimer želijo javnost pozvati k varni spolnosti in opozarjati na prisotnost virusa HIV.

Za razliko od prejšnjih let pa organizatorji športnike tokrat pozivajo, naj kondome raje odnesejo domov.

Starejše novice