FOTO: Jure Banfi
Peter Dominko
Pon, 20.6.2022 19:45
V NNC Brdo so izžrebali pare nove sezone Prve lige Telemach. Bravo bo uvodoma gostoval v Novi Gorici, Olimpija pa se bo v praznih Stožicah udarila z Muro. V Maribor že v avgustu.

Sezona 2022/23 je vse bližje, danes so v Nacionalnem nogometnem centru Brdo izžrebali tekmovalne pare Prve lige Telemach in 2. SNL. Tekmece so dobili nogometaši Olimpije, Brava in Ilirije.

Ljubljanska prvoligaša Bravo in Olimpija, ki je pred dnevi dobila prvega evropskega tekmeca, sta na današnjem žrebu parov Prve lige Telemach dočakala imena prvih nasprotnikov v državnem prvenstvu.

Ob Mariborčanih, ki so z majsko zmago v soboški Fazaneriji osvojili 16. zvezdico, letos Prvo ligo Telemach sestavljajo še Koper, Olimpija, Mura, Bravo, Radomlje, Domžale, Celje, Tabor in Gorica.

Bravo k povratnikom, Olimpija z Muro

Kot je odločil žreb, ki ga je v prostorih NNC Brdo opravil pred kratkim upokojeni reprezentant Nejc Skubic, bo Olimpija državno prvenstvo odprla v Stožicah, v prestolnici pa bo gostovala Mura. 

Tribune največjega slovenskega nogometnega objekta bodo zaradi kazni po navijaških izgredih na zadnji domači tekmi, ko je v Ljubljani gostovala prav Mura, zaprte za obiskovalce.

Bravo, ki je minulo sezono sklenil na petem mestu ligaške razpredelnice, v pokalnem tekmovanju pa je zaigral v velikem finalu, bo gostoval v Novi Gorici, pri povratnikih v prvoligaško druščino.

Šiškarji bodo prvo domačo tekmo odigrali v drugem krogu prvenstva, ko se bodo v ponovitvi finala Pokala Pivovarna Union udarili s Koprčani.

Prvi derbi že v četrtem krogu

Zmaje ob ligaških obveznostih čakata vsaj dve mednarodni preizkušnji, v taboru zeleno-belih pa upajo, da bo evropski spored še nekoliko daljši. 

Če bodo želeli evropske tekme igrati tudi avgusta, bodo morali izbranci Roberta Prosinečkega v kvalifikacijah UEFA Evropske konferenčne lige izločiti luksemburški Differdange in romunski Sepsi, 6. ali 7. avgusta pa bo v Ljudskem vrtu odigran tudi prvi večni derbi sezone.

Drugi spopad rivalov iz Maribora in Ljubljane bo v Stožicah odigran predvidoma 15. ali 16. oktobra, v jesenskem delu prvenstva pa je načrtovanih 20 krogov državnega prvenstva.

Nadaljevanje ligaškega tekmovanja na sončni strani Alp je predvideno za 11. februar, že teden dni zatem pa bo Ljudski vrt gostil tretji spopad vijoličastih in zmajev, ki bosta v prestolnici vnovič obračunala 15. ali 16. aprila.

Olimpijo še pred gostovanjem v štajerski prestolnici čaka ljubljanski derbi, dvoboj z Bravom bo namreč odigran v sklopu tretjega kroga Prve lige Telemach, konec julija v Stožicah.

Ljubljana bo imela predstavnika tudi v drugem razredu slovenskega nogometa. Ilirija, ki je spomladi pod vodstvom nekdanjega hrvaškega reprezentanta Marka Babića beležila vse boljše rezultate, bo sezono odprla z domačo tekmo proti Rogaški. Nova sezona 2. SNL se prične konec julija.

Podelili priznanja najboljšim

Pred žrebom je potekala tudi podelitev nagrad za dosežke v pretekli sezoni. V tekmovanju »Fair-play« so v sezoni 2021/22 prvo mesto osvojili Domžalčani, drugo mesto je pripadlo ljubljanskemu Bravu, tretje pa Aluminiju, ki se je poslovil od prvoligaške druščine.

Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije je še enkrat predstavil dobitnike priznanj najboljšim posameznikom minule sezone.

Spomnimo, v enajsterico SPINS so bili uvrščeni Ažbe Jug (Maribor), Nemanja Mitrović (Maribor), Žan Žužek (Koper), Gregor Sikošek (Maribor), Martin Milec (Maribor), Tomi Horvat (Mura), Kaheem Parris (Koper), Antoine Makoumbou (Maribor), Ognjen Mudrinski (Maribor), Lamin Colley (Koper) in Mustafa Nukić (Olimpija).

Po glasovanju javnosti, nogometašev, trenerjev in novinarskih redakcij 12 medijskih hiš je bil za najboljšega igralca sezone izbran Ognjen Mudrinski, ki je bil tudi prvi strelec lige, Tomi Horvat pa je bil najboljši mladi igralec sezone. Za najboljšega trenerja sezone je bil proglašen Zoran Zeljković.

Kdo bo najboljši v sezoni 2022/23?

Starejše novice