FOTO: odbojkasede.si
Peter Dominko
Sob, 30.7.2022 08:00
Konec tedna v prestolnici mineva v znamenju odbojke na mivki, ki gosti kar tri turnirje. Ob najboljših ekipah svetovne serije se bodo na Kongresnem trgu predstavili paraodbojkarji in mlajši pari.

Slovenski ljubitelji odbojke na mivki bodo konec tega tedna uživali v vragolijah najboljših ekip svetovne serije, ki se jim bodo v Ljubljani pridružili še mladi odbojkarji in paraodbojkarji.

V sklopu turnirja svetovne serije se je že v petek na Kongresnem trgu odigran veliki finale državnega prvenstva v odbojki na mivki v kategorijah do 16, 18 in 20 let, za medalje pa so se merili najboljši mladi slovenski odbojkarji.

Že v četrtek se je s kvalifikacijami v črnuškem Ludusu pričel turnir svetovne serije odbojke na mivki. V novem formatu tekmovanja se bo za zmago na peščeni podlagi borilo 64 dvojic.

Kot so zapisali na svoji spletni strani, je Odbojkarska zveza Slovenije vnovič prejela rekordno število prijav. V Ljubljani je želelo nastopiti kar 160 ekip iz 38 držav, v prestolnici pa bo prostora zgolj za 32 najboljših ekip v moški in ženski konkurenci. 

Šestnajst ekip bo zaigralo v kvalifikacijah in še 16 na glavnem delu turnirja. V boj za prestižno zmago se bo podalo tudi sedem slovenskih parov, na čelu s Tajdo Lovšin in Tjašo Kotnik, Janom Pokeršnikom in Rokom Bračkom ter Nejcem Zemljakom in Črtomirjem Bošnjakom

Finalni boji na Kongresnem trgu

Finalni obračuni svetovne serije bodo v soboto in nedeljo potekali na Kongresnem trgu, v ponedeljek pa se bodo v center prestolnice preselili tudi najboljši pari turnirja paraodbojke na mivki, ki poteka pod pokroviteljstvom trgovske verige Lidl.

V odprtem prvenstvu Slovenije v paraodbojki sede in stoje se bo predstavilo 70 paraodbojkaric in paraodbojkarjev iz 12 držav, v treh dneh bo na dveh lokacijah odigranih 63 tekem. V odbojki na mivki sede se lahko ekipi pridruži tudi neklasificiran igralec, torej neinvalid.

V soboto in nedeljo se bodo ekipe merile v črnuškem Ludusu, finalni spopadi pa bodo v ponedeljek odigrani na Kongresnem trgu, kjer bo odigrana tudi promocijska tekma, v kateri si bodo nasproti stali Tanja Ribič, Boštjan Romih, Rok Škrlep in Rok Terkaj.

Tudi v paraodbojki se obetajo zanimivi boji

»Letošnjega turnirja na mivki se že zelo veselim. Ne samo kot igralka, ampak tudi kot gledalka, saj je bilo že lani na ogled kar nekaj zanimivih in atraktivnih tekem - meni osebno najbolj v paraodbojki stoje. 

Slovenske ekipe nastopajo v vseh kategorijah, zato vabimo vse, da si pridejo pogledat kakšno od tekem in nas spodbujat s tribun,« vabi Jana Ferjan, sicer tudi članica reprezentance dvoranske odbojke sede.

Na turnirju v odbojki sede bo nastopilo sedem moških ekip, toliko jih bo tudi na moškem turnirju odbojke stoje, tri ženske ekipe pa so se prijavile za nastop na turnirju odbojka sede.

Udeležba na turnirju bo tudi mednarodna, saj so nastop potrdile ekipe iz Slovaške, Italije, Nemčije, Poljske, Kazahstana, Estonije, Latvije, Hrvaške, Madžarske ter Bosne in Hercegovine.

Lani v Ljubljani orali ledino

»Odbojka sede na mivki je po mojem mnenju dodatna popestritev za ves šport. Čez celotno leto treniram in s soigralci, tekmujem na najrazličnejših turnirjih v dvoranski odbojki sede.

Preko poletje, ko imamo mesec in pol premora, pride navadno na vrsto odbojka na mivki. Meni osebno je to velika popestritev obdobja, ko nimamo reprezentančnih treningov in odbojko že kar pogrešam,« pravi Sebastjan Osrečki.

Osrečki ne pozabi omeniti, da so lani ravno v Ljubljani izpeljali prvi uradni mednarodni turnir v odbojki invalidov, torej sede in stoje, ki se ga je udeležil tudi sam in s soigralcema osvojil tretje mesto, kar šteje za velik uspeh.

Kot pravi, je letošnja konkurenca še večja, a cilji zaradi tega niso nič manjši:

»Nestrpno že pričakujem turnir, ki se začne v soboto in bo trajal do ponedeljka. Vabim vse, ki ste v teh dneh v bližini Ljubljane, da nas pridete podpreti in razširite svoja obzorja glede različnih športov. 

Konec koncev je odbojka sede šport, ki ga lahko igra večina ljudi z oviranim gibanjem, prav tako pa tudi povsem zdravi ljudje.«

Si boste ogledali tudi katero od paraodbojkarskih tekem?

Starejše novice