Ljubljanainfo
Sre, 21.12.2022 19:01
Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na današnjem zasedanju potrdil predlog strokovne službe NZS o obveznem vključevanju mladih slovenskih nogometašev v prvo- in drugoligaški nogomet.

Kot je bilo napovedano že pred dnevi, se s sezono 2023/24 v slovenskem ligaškem nogometu obetajo precejšnje spremembe, cilj katerih je zagotoviti učinkovitejši razvoj slovenskih nogometašev.

Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na današnji seji potrdil spremembe, ki so jih predlagale strokovne službe zveze o obveznem vključevanju mladih slovenskih nogometašev v 1. SNL in 2. SNL. 

Zveza želi s spremembami glede vključevanja mladih igralcev narediti nov korak v smeri večje konkurenčnosti mladih slovenskih nogometašev.

V kadru za tekmo osem doma vzgojenih nogometašev

V preteklosti so bili klubi finančno stimulirani, če so vključevali mlade slovenske igralce, z novim sklepom izvršnega odbora pa vključevanje mladih slovenskih igralcev postaja obvezna za tekmovanje v Prvi ligi Telemach in 2. SNL.

V sezoni 2023/24 bo moral vsak klub v 1. SNL v začetno enajsterico vključiti vsaj enega igralca, ki ima pravico nastopa za slovensko reprezentanco do 21 let, ekipo za tekmo pa bo moralo sestavljati osem doma vzgojenih igralcev, ki bodo na dan tekme izpolnjevali pogoj o doma vzgojenih igralcih.

V 2. SNL bo morala vsaka ekipa tekmo začeti z dvema nogometašema, ki imata pravico nastopa za reprezentanco do 21 let, v kader za tekmo pa bo moral klub prijaviti deset doma vzgojenih igralcev.

Doma vzgojeni igralec je tisti, ki je bil med 15. letom starosti ali v začetku sezone, v kateri je dopolnil 15 let, in 21. letom starosti ali pred koncem sezone, v kateri je dopolnil 21 let in ne glede na njegovo državljanstvo ali starost, v svojem trenutnem klubu (t. i. »club-trained« igralec) ali drugem slovenskem klubu (t. i. »association-trained« igralec) neprekinjeno ali prekinjeno registriran za obdobje najmanj treh tekmovalnih sezon, oziroma 36 mesecev.

Odločitev na podlagi analiz

Strokovna služba NZS in delovna skupina pod vodstvom Martina Koželja in Mirana Pavlina je pripravila analizo vključevanja mladih in doma vzgojenih igralcev od 1. do 15. kroga v Prvi ligi Telemach in 1. do 14. kroga 2. SNL. 

Ugotovljeno je bilo, da je v letošnji sezoni s povprečjem 11,4 vseh deset prvoligašev izpolnjevalo pogoj doma vzgojenih igralcev, medtem ko je v 2. SNL s povprečjem 13,3 pogoj doma vzgojenih igralcev izpolnilo 12 od 16 klubov. 

Oseminpetdeset odstotkov igralcev, ki so nastopili na tekmah Prve lige Telemach, izpolnjuje pogoj doma vzgojenih igralcev, v drugi ligi pa je skupen delež takšnih igralcev 70 odstotkov.

Strokovna služba NZS bo v preostanku sezone 2022/23 spremljala trend vključevanja mladih in doma vzgojenih igralcev, na podlagi ugotovitev pa predlagala nadaljnje spremembe za vključevanje teh igralcev za sezono 2024/25.

Starejše novice