FOTO: KMN FC Litija
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 10.5.2022 03:05
Namesto spektakla v finalu futsal državnega prvenstva, smo dočakali šokantno odločitev. Iz Litije so pred drugo finalno tekmo sporočili, da izstopajo iz tekmovanj in zapirajo vrata kluba.

Čeprav je futsal na slovenski medijski sceni v senci velikega brata nogometa, na parketu ni nič kaj dosti manj pestro kot na zelenicah.

Nocoj bi morala biti v Litiji odigrana druga tekma finala državnega prvenstva, a dvoboja z Dobovcem ne bo, saj so se Litijani po porazu na prvem finalnem obračunu odločili, da izstopijo iz tekmovanja.

Iz tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije so včeraj izstopile vse selekcije, v Litiji pa so šli še korak dlje. V sporočilu za javnost so zapisali, da klub ob 40. obletnici delovanja zaključuje z delovanjem.

Gre za najtrofejnejši klub slovenskega kluba, saj so bili Litijci pod različnimi sponzorskimi imeni desetkrat državni in superpokalni prvaki, še devetkrat pa so slavili v pokalnem tekmovanju.

Razlog za odločitev NZS in sodniška organizacija

»Glavni razlog za prenehanje delovanja kluba sta odnos Nogometne zveze Slovenija in sodniške organizacije do našega in drugih klubov ter njihov odnos do futsala v Sloveniji. Športa, ki je verjetno najbolj množična igra v Sloveniji,« med drugim piše v sporočilu za javnost.

V taboru Litije po prvi finalni tekmi, ki je po kazenskih udarcih pripadla Dobovcu, niso bili zadovoljni s sojenjem. Nezadovoljni so bili že z delegiranjem, saj so, kot pišejo, štajerskemu klubu sodili štajerski sodniki.

Najboljši slovenski futsal sodnik Admir Zahović je sicer član MDNS Maribor, Jernej Petek in Aleš Sakelšek pa prihajata iz ptujske organizacije. Dobovec spada pod okrilje MNZ Celje, ki jo vodi Vlado Močnik.

Sicer predsednik komisije za futsal na Nogometni zvezi Slovenije je bil, preden je leta 2011 postal predsednik MNZ Celje, prvi mož aktualnega prvaka in letošnjega finalista Dobovca.

Omenjajo ga tudi Litijci, ki Močniku očitajo, da v futsalu v zadnjih letih ni premika na bolje. Kritični so tudi na račun Štefana Tivolda in Silva Borošaka, vodilnih mož v sodniški organizaciji, omenjen je klan, ki vodi sodniško organizacijo. 

Nekaj strupenih puščic pa je bilo izstreljenih tudi proti Nogometni zvezi Slovenije in zaposlenim v tem organizaciji.

»Razočaranje je še toliko večje, saj se je v Litiji, natančneje na Vačah, vse to začelo pred 40. leti. Žal je sedanje vodstvo NZS s svojim odnosom poskrbelo, da se zapira največji in najbolj gledan klub v Sloveniji, spoštovan po celem svetu,« še sporočajo iz Litije. Celotno izjavo za javnost preberite tukaj.

Odzvali so se tudi predstavniki drugih klubov

Pod objavo na klubski Facebook strani se je že včeraj nabralo precej komentarjev spremljevalcev in akterjev futsala. Večina je takšnih, ki odločitev kluba obžalujejo in podpirajo.

Najdemo pa tudi nekaj zapisov, ki vodstvo klub iz Litije opominjajo, da so na stanje v slovenskem futsalu že nekaj let opozarjali drugi manjši klubi, a tedaj prav pri najuspešnejši sredini niso dobili podpore.

Podpirate odločitev KMN FC Litija, da ne nadaljuje z nastopanjem v finalu državnega prvenstva?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice