Ljubljanainfo
Tor, 25.10.2022 12:46
Stereotipov o športnikih je veliko, med drugim pogosto slišimo tudi o tem, da knjiga in žoga ne gresta skupaj. Pa je to res?

Zagotovo je vsem poznan stereotip o tem, da šport in branje nikakor ne gresta skupaj. Pa vendar tudi znani slovenski športniki radi segajo po knjižnih policah. 

»Mene dosti zanima kulinarika, zanimajo me neke tehnične stvari, neki motorji in te variante - o tem kar dosti berem. Dosti berem tudi o literaturi za osebnostno rast,« pove Filip Flisar, nekdanji smučar prostega sloga.

Kot še dodaja Flisar, je v svojem otroštvu najraje prebiral mladinsko knjižno zbirko Pet prijateljev. V času svoje profesionalne kariere pa je svoj čas namenil tudi knjigam s strokovnejšo vsebino.

Tudi trenerji večkrat segajo po knjižnih policah

Ker so knjige prave zakladnice znanja, se tudi številni trenerji po napotke in ideje večkrat obrnejo ravno k njim.

»Vedno dobiš nove ideje, nove vaje si izmišljaš, nove načine poučevanja, ki so dan danes zelo pomembni. Saj vemo, da otroci danes drugače razmišljajo, kot smo mi pred dvajsetimi ali pa petindvajsetimi leti,« je bil jasen Jan Sredenšek, vodja tekmovalnega športa na Univerzitetni športni zvezi Maribor.

Kot pove selektor slovenske nogometne reprezentance, Matjaž Kek, tudi sam večkrat poseže po strokovni literaturi. Kaj pa njegovi fantje, imajo tudi oni kdaj v rokah knjige?

»Tudi kar se tiče nogometašev, se najdejo posamezniki, ki svoje znanje, svoj pogled na svet iščejo skozi informacije branja knjige,« pove Kek.

Projekt Športajmo in berimo

V želji spodbuditi bralne navade mladih športnikov in športnic slovenske knjižnice skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije že četrto leto izvajajo projekt z naslovom Športajmo in berimo. 

»Da mladim športnikom in športnicam, ki stopajo na pot k bližini vrhunskim športnikom, prikažemo branje kot nekaj, kar jim pomaga tudi pri športnih rezultatih. In da to ni samo branje leposlovja,« pove Sabina Fras Popović, koordinatorica projekta Športajmo in berimo.

Ker niso vsi športniki isti, pa Kek poudarja, da svojim nogometašem pušča odprte roke pri izbiri prostočasnih dejavnosti.

»Prepuščam vsakemu osebno, da poišče tisto, kar ga zanima, v tistem, kar se vidi. Kot sem pa že dejal, knjiga je prisotna tudi na zborih reprezentance in kot selektor, kot trener, sem lahko tega tudi vesel,« doda Kek.

Jasno je torej, da stereotipi padajo - tudi športniki večkrat sežejo po knjižnih policah, ne malokrat pa jim to koristi tudi pri njihovi športni karieri.

Starejše novice