FOTO: Branka Keser
Ustvarjeno dne
Pet, 1.7.2022 15:41
Robert Prosinečki ni več trener Olimpije, Ljubljančane pa zapušča tudi športni direktor Mladen Rudonja. Vodstvo kluba je na njegov račun izreklo nekaj hudih obtožb.

V Olimpiji ni nikoli miru, tudi pod vodstvom predsednika Adama Deliusa očitno ni nič drugače kot v obdobju Milana Mandarića

Zmaji so dober teden pred pričetkom sezone ostali brez trenerja. Olimpijo ob strategu Robertu Prosinečkemu zapušča tudi športni direktor Mladen Rudonja, na račun katerega je bilo izrečenih nekaj hudih obtožb. 

Igor Barišić, ki so se mu pred dnevi uprli praktično vsi v klubu, ostaja prvi operativec Olimpije, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik Adam Delius. Nemcu se je za mizo pridružil tudi podpredsednik Christian Dollinger.

Gre za nov preobrat, saj se je po sredinih informacijah, da sta Prosinečki in Rudonja po uporu zagrozila z odhodom, po včerajšnjih sestankih zazdelo, da bo krajšo potegnil prav Barišić, ki sicer velja za zaupnika Deliusa.

Delius: Prosinečki je izsiljeval okrepitve

»V zadnjih mesecih so nastala nesoglasja med vodstvom kluba in trenerjem. Vsak trener bi si verjetno v ekipi želel 24 reprezentantov, da bi bilo prvenstvo dobljeno, ampak drugi del je pa poslovni. 

Ob prevzemu kluba smo imeli 53 igralcev, treningi nisi bili mogoče. Cilj je bil zmanjšati kader na 25 igralcev, pomembno pa je dvigniti kakovost z enakimi stroški. V preteklosti je bilo storjenega veliko napačnega,« je uvodoma pojasnil Delius.

Prvi mož zeleno-belih je v nadaljevanju novinarske konference potarnal, da je Robert Prosinečki dvakrat ali trikrat grozil z odpovedjo, če vodstvo kluba ne bo pripeljalo določenega igralca, s čimer je predsednika postavljal pod pritisk.

FOTO: Branka Keser

Delius ne dovoljuje pritiska

Nemec na čelu Olimpije je včeraj nekaj ur sestankoval z Robertom Prosinečkim, zato so pristaši kluba že dobili občutek, da je dvojec sklenil dogovor, a do tega na koncu vseeno ni prišlo.

Delius je v Lescah, kjer je Olimpija remizirala s Šibenikom, nekaj besed izmenjal tudi s predstavniki navijaške skupine Green Dragons, ki so se sicer javno postavili na stran Prosinečkega.

Predsednik Ljubljančanov je danes poudaril, da ne bo dovolil, da zaposleni v klubu nanj ne bodo izvajali pritiska:

»Včeraj so bila vprašanja, kdo igra in kdo vodi trening? Vprašanja so bila pred tekmo, s strani ljudi, o tem, kdo bo igral, kdo bo trener? Zdi se mi, da tisti, ki dela pritisk na predsednika, lahko to z mano stori le enkrat.

Da se krivdo prelaga na zaposlene v pisarno, ni pošteno. Nekaj je, če nekdo ne izpolni pričakovanj, seveda pa obstaja vprašanje korektnosti. 

Dve uri pred novinarsko konferenco sem se pogovorajal z Juretom, da imam v življenju štiri ljubezni, ena od njih je Olimpija. Ne glede na vse, bo Olimpija obstajala tudi čez 20 in 50 let, pomembno pa je, da klub dela korektno. Šokiran pa sem bil glede športnega direktorja.«

Dollinger z obtožbami na račun Rudonje

Medtem ko je Adam Delius, ki je v glavnem operiral brez imen, med novinarsko konferenco pogled le redko usmeril proti zbranim novinarjem, je bil bolj udaren podpredsednik Christian Dollinger.

Podpredsednik kluba je spregovoril predvsem o športnem direktorju Mladenu Rudonji. Primorca je namreč obtožil, da je javnosti izdajal neresnične in zaupne informacije:

»Delo športnega direktorja ni bilo opravljeno, kot smo si predstavljali. Dobro opravljeno delo je tudi stvar talenta in veščin, nekaj se je potrebno naučiti. Vsak pri nas dobi priložnost, da se dokaže, kar se ni zgodilo. 

Ugotovili smo, da je Mladen Rudonja delal s tretjimi osebami, da bi škodil klubu in predsedniku. Ponujal naj bi prodajo kluba, pri čemer je posredoval zaupne informacije, za kar ni pooblaščen. 

Bil je športni direktor klub, ni pooblaščen za to, da bi takšne informacije predajal javnosti. Za to imamo pisne dokaze. Tudi medije je obveščal z napačnimi informacijami. 

Kot podpredsednik Olimpije lahko povem, da nisem bil še nikoli tako razočaran nad človekom. Vsi pošteni delavci, igralci in navijači Olimpije si takega dela niso zaslužili, zato Mladen Rudonja ni več del Olimpije in je razrešen s funkcije.«

O kazenskih postopkih zoper Mladena Rudonjo bodo še razmislili, je k pojasnilu še dodal Dollinger. 

FOTO: Branka Keser

Kdo je zares skrbel za kadrovanje?

»Trikrat mi je že dal odpoved, ni mu je treba dati še četrtič,« je na vprašanje o tem, kakšen je status Prosinečkega, po četrt ure novinarske konference dejal Delius. 

Predsednik Olimpije ne vidi razloga, da bi se kljub nezadovoljstvu in uporu v klubu zahvalil tudi Igorju Barišiću. Slednji naj bi po informacijah, ki krožijo med pristaši kluba, dejansko odločal o kadrovanju in ne Rudonja ali Prosinečki.

»Športni direktor je vse okrepitve označil za primerne. Vse ljudi je pripeljal on, jaz jih nisem poznal, tudi Dina Skenderja, to moram povedati. Jaz z Osijekom nisem sodeloval,« je še dodal Delius, ki je potrdil, da tudi Marin Skender ni več del Olimpije.

In kdo bo novi strateg Ljubljančanov? Vodenje treningov prevzemajo trenerji mladinskih selekcij. Vodstvo Olimpije bo, kot je pojasnil Delius, poiskalo novega glavnega trenerja, ki bo sledil začrtani viziji.

Po besedah Deliusa je na trdu dovolj trenerjev, a Nemec ne želi sprejemati hitrih in napačnih odločitev. Dejstvo pa je, da Olimpija nima več veliko časa, saj jo še manj kot teden dni loči do prve evropske tekme.

FOTO: Branka Keser

Cilji ostajajo visoki

Čeprav Olimpija po mnenju navijačev pa tudi Prosinečkega pravih okrepitev še ni dobila, je Delius napovedal, da v letošnji sezoni pričakuje uvrstitev v tretji krog kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige.

Z novim trenerjem naj bi v klub prišlo še nekaj okrepitev, vodstvo kluba pa je, tako predsednik, to poletje izbiralo med kar 200 igralci na trgu. Medtem ko je bil letošnji cilj zmajev tretje mesto, v sezoni 2022/23 merijo na sam vrh državnega prvenstva.

Bodo tekmovalni cilji po novih pretresih sploh izvedljivi? Zagotovo bo odhod Prosinečkega med tistimi, ki jim je Olimpija blizu, poskrbel za še nekaj slabe volje. 

To je med novinarsko konferenco potrdila že poteza Borisa Ferenčaka, saj je dolgoletni oskrbnik igrišča v Stožicah Deliusu v glasnem tonu dejal, da laže in da je Prosinečki odstopil že pred dvema dnevoma.

Delius si sicer želi, da bi klubu ob strani stali tudi navijači, saj nekaj agresivnežev med njimi Olimpiji prinaša stroške. Predsednik kluba je razkril, da klub s prodajo vstopnic navijaški skupini Green Dragons zasluži 6.000 evrov, kazni Nogometne zveze Slovenije pa so desetkratnik tega zneska.

Kaj se bo v povezavi z Olimpijo dogajalo v prihodnjih dneh?

Starejše novice