Foto: Jure Banfi
Peter Dominko
Ned, 30.4.2023 14:27
Bravo se je z osmega prvoligaškega gostovanja v Murski Soboti prvič vrnil z zmago. Gol Martina Kramariča v 94. minuti je poskrbel za matematično potrditev nove sezone med prvoligaško druščino.

Ljubljana bo imela tudi v prihodnji sezoni dva prvoligaša. Olimpija je že pred dnevi potrdila prvo mesto, Bravo pa je ohranitev prvoligaškega statusa dokončno potrdil z zmago v Fazaneriji.

Šiškarji so s slavjem v Murski Soboti tudi matematično potrdili obstanek v Prvi ligi Telemach. Gorica in Tabor na zadnjih treh tekmah nimata več možnosti, da še izničita zaostanek za zasedbo iz prestolnice.

Junak Ljubljančanov je bil Martin Kramarič, ki je v praktično zadnji sekundi, ko je že dišalo po delitvi točk, izkoristil padec zbranosti gostiteljev in spretno zadel za pomembno zmago. Veselja ni skrival niti trener Aleš Arnol

»Pohvalil bi karakter ekipe. Veliko je bilo govora o tem, kdo si bolj želi treh točk, za koga so bolj pomembne in da smo že obstali v ligi. Čimprej smo želeli boj za obstanek zaključiti še točkovno, tega nismo želeli izpustiti. Cilj je bil, da se v Ljubljano vrnemo s potrjenim prvoligaškim statusom. 

Vem, da se sliši kot floskula, vendar je zadevo obrnil karakter, na tekmi s Celjem smo bili slabši. V kratkem obdobju med obema tekmama smo bili dovolj samokritični, v Mursko Soboto pa smo prišli z bojevniškim obrazom in zasluženo zmagali, čeprav je bilo srečanje zelo izenačeno. 

Vesel sem za fante, ker so si že tri kroge pred koncem sezone zagotovili obstanek. So najbolj zaslužni za uspeh, ki za nas pomeni ogromno, saj s tem postajamo vse bolj stabilen prvoligaš.«

Arnol pričakoval bolj surov napad Mure

Sobočani so bili v prvem polčasu v napadu praktično nenevarni, najlepšo priložnost za vodstvo Brava pa je zapravil Luka Štor. Bolje zapisano, s posredovanjem se je izkazal domači vratar Klemen Mihelak.

V drugem polčasu je imel več dela Matija Orbanić, saj so si Sobočani po menjavah pripravili tri lepe priložnosti, ki pa so ostale neizkoriščene. Kazen za gostitelje je prišla v četrti minuti sodniškega dodatka. 

Arnol, ki je konec februarja na klopi nasledil zdajšnjega stratega Mure Dejana Grabića, je bil po tekmi mnenja, da je na tekmi v prvi vrsti odločalo to, kdo je bolje izvajal zastavljeni načrt, ne pa to, kako dobro oba trenerja poznata razmišljanje drug drugega: 

»Pričakovali smo malce bolj surov napad Mure, zavedali smo se, da bodo poskušali z dolgimi podajami na osrednjega napadalca preko naše zadnje vrste iskati našo napako ali nepozornost. Osrednja branilca sta morala narediti vsaj 30 kakovostnih umikov linije in kontrole napadalca. 

V trenutku, ko Sobočani niso pritiskali na našo organizacijo, smo izigrali zelo kakovostno, smo se pa v prvem polčasu spravljali v preveliko nevarnost, ker nismo zaključevali akcij. Žogo smo kakovostno spravili do trojice, ki je igrala za napadalcem, nismo pa izkoriščali prostora za linijo in zaključevali akcij, ampak smo izgubljali žogo in Muro na nek način hranili s protinapadi. 

Na klopi smo začutili, da je v tem velika nevarnost, zato smo si za drugi polčas želeli zaključevanja napadov. Na ta način bi zadržali nadzor, saj nam je Mura dovolila posest, ker je čakala, da jo bomo zapravili s podajo več in nas bo dobila na protinapad. To je legitimen in odličen načrt, pri izvajanju načrtu pa smo bili na koncu rahlo uspešnejši.«

Bravo vstopa v novo ero

Šiškarji so po tem, ko se je Dejan Grabić po šestih letih vodenja ekipe preselil v Prekmurje, že zakorakali v novo obdobje, poletje in nova sezona pa prinašata nove izzive, saj nekaj nosilcem igre poteče pogodba.

Zdi se, da bodo s koncem sezone zgodbo med rumenimi zaključili Martin Kramarič, Nemanja Jakšić, Almin Kurtović, Žan Trontelj in Simon Nsana, dres Brava pa kot posojeni nogometaši nosijo še Tamar Svetlin, Maro Katinić, David Flakus Bosilj in Denis Bušnja. Arnol se kljub temu ne boji za prihodnost:

»Zagotovo bo šlo za novo ero. Bravo je klub z jasno športno-poslovno politiko, v poslovnem smislu imamo vedno jasno določene omejitve, ob tem pa se držimo naše športne politike. V času do sedaj smo naredili že nekaj stvari, iskreno pa povem, da nobenega od sestankov nisem mogel opraviti 'stoodstotno'. 

Nenazadnje sem kot trener 15 let čakal na resno priložnost in jo zdaj dobil. Ničesar nisem želel pustiti naključju, dokler ni bilo zaključeno, danes je in zaradi tega smo veseli. Ne skrbi pa me, da Bravo ne bi bil po koncu poletnega prestopnega roka pripravljen na naslednjo sezono.«

V kakšni zasedbi bo Bravo zakorakal v peto prvoligaško sezono?

Starejše novice