Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 30.12.2021 13:45
Mariborsko Pohorje bi moralo prihodnji teden gostiti tekmovanje alpskih smučark za 58. Zlato lisico. Zaradi slabe snežne podlage in premalo snega je tekmovanje v Mariboru znova odpovedano. Kam se Zlata lisica seli, še ni znano.

Pohorje prežema lepo vreme in odlična smuka, česar se veselijo predvsem rekreativni smučarji in manj mariborski organizatorji 58. Zlate lisice. Tako je danes padla odločitev o odpovedi veleslaloma in slaloma za svetovni pokal, ki bi naj potekala 8. in 9. januarja na Mariborskem Pohorju.

Gre že za tretjo odpoved Zlate lisice v Mariboru zapovrstjo. Tako je danes po ogledu snežne podlage odločil kontrolor Mednarodne smučarske organizacije Markus Mayr.

»Žal, celotna situacija je takšna, da 8. in 9. januarja tukaj ni mogoče izvesti tekmovanja za svetovni pokal. Snega na progi ni dovolj, ponekod ga je le nekaj centimetrov, hkrati pa je vremenska napoved še zelo slaba. Čeprav sem dobil potrditev, da so se organizatorji res trudili in v dani vremenski situaciji naredili maksimum, se tokrat ni izšlo, žal že tretjič zapored. A to ne pomeni, da smo izgubili zaupanje v Maribor,« je po ogledu povedal Mayr.

Dvomi tudi o izvedbi Zlate lisice v Kranjski Gori

Prejšnji leti je tekmovanje začasno mesto našlo v Kranjski Gori, kam pa se bo Zlata lisica prestavila letos oziroma če bo tekmovanje sploh ostalo v Sloveniji, pa zaenkrat še ni znano.

Kot so organizatorji povedali po snežni kontroli, bi bilo tekmovanje težko izvedljivo v Kranjski Gori, zaradi prepolnih kapacitet. Na podlagi tega bi težko ustvarili izolacijski 'mehurček' za tekmovalke in spremljajoče člane ekip.

»Konkretno bomo zdaj naredili vse, da se tradicija ne prekine ter da se tekmi izvedeta v Sloveniji. Ne gre pa le za progo, temveč tudi za nastanitve, Kranjska Gora je polna, zato moramo preveriti možnosti na Bledu, tudi z vidika covidnih ukrepov in zagotovitve varnega mehurčka za tekmovalke,« pa je danes po odpovedi povedal Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega odbora.

Zlata lisica brez gledalcev

Prav tako je jasno, da tudi, če bo Zlata lisica ostala v Sloveniji, bo ta potekala brez gledalcev. Tako Mednarodna smučarska organizacija kot Nacionalni inštitut za javno zdravje dovoljujeta le gledalce na tribuni s sedeži, pa še tam z le polovično zmogljivostjo.

Na tribuni bi tako bila mesta zagotovljena le za akreditirane goste organizatorja v okviru sponzorskih pogodb.

Alternativna trasa proge še ni pripravljena

Mariborski organizatorji so velike upe polagali tudi v alternativno traso tekmovalne proge, tako imenovano različico B, med vrhom Habakuka in Trikotno jaso, ki bi bila primerna za izvedbo tekem svetovnega pokala v primeru pomanjkanja snega v dolini.

»Alternativna proga letos še ne pride v poštev,« je nedavno za STA povedal vodja tekmovanja Mitja Dragšič. Po njegovih besedah se zemeljska dela še niso končala do datuma, ki je dovoljeval, da bi na progo lahko računali za januarsko tekmo.

»Drevje so posekali, morali pa bi še umakniti štore. Naslednje leto je to gotovo izvedljivo, letos pa še ne,« še dodaja Dragšič.

Odpoved tekem v Mariboru za Zlato lisico že stalnica

Težave s snegom postajajo stalnica tekem v Mariboru. V zadnjih desetih letih so lisičke na Pohorju manjkale na šestih prireditvah, nazadnje lani, ko so smučarke še enkrat več gostovale v Kranjski Gori na progi v Podkorenu, ki sicer tradicionalno marca gosti moško tekmovanje za svetovni pokal za pokal Vitranc.

Tudi lani so Zlato lisico zelo uspešno izpeljali na vitranški strmini. Potem ko je v manj kot 24 urah Zlato lisico zmagala Italijanka Marta Bassino, pa so se slovenski športni navdušenci veselili predvsem stopničk Mete Hrovat, domačinke iz Podkorena, ki je na drugem veleslalomu osvojila tretje mesto.

Starejše novice