Nika Vajnhandl
Pon, 27.12.2021 11:25
Protestniki, ki so danes od jutra zbrani na Trgu republike, trdijo, da z zakonom PKP10 nastaja pravna podlaga za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu.

V državnem zboru od 10. ure naprej obravnavajo predlog desetega protikoronskega zakona, ki prinaša za najmanj 180 milijonov evrov dodatnih ukrepov.

Protestniki trdijo, da s tem zakonom nastaja pravna podlaga za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu, zato so se zbrali na Trgu Republike, kjer glasno protestirajo.

Trg republike so pristojni že ogradili z ograjo, prav tako pa policisti spremljajo protestnike in dogajanje na trgu.

Protest poteka v organizaciji stranke Resni.ca, z Zoranom Stevanovićem na čelu.

Zakon ne predvideva obveznega cepljenja

Na strahove protestnikov se je že odzval predsednik vlade Janez Janša. Na Twitter profilu je zapisal, da v zakonu ni nobenega člena, ki bi predvideval obvezno cepljenje.

Ob tem je dodal, da imamo v svoji zakonodaji podlago za uvedbo obveznega cepljenja že 25 let, saj jo predvideva zakon o nalezljivih boleznih. Tako bi za vzpostavitev obveznega cepljenja v Sloveniji potrebovali le akt ministrstva za zdravje.

Kaj predvideva PKP10?

Zakon med drugim predvideva enkraten solidarnostni dodatek za upokojence s pokojninami do 714 evrov, kmete brez pokojnin v starosti nad 65 let, invalide in vojne veterane, pa tudi mesečni dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah, poroča STA.

Podaljšuje tudi lanske turistične bone, in sicer do konca junija 2022.

Poleg tega v dopolnjeni obliki, ki jo je minuli teden potrdil odbor za finance, prinaša začasno zvišanje najvišjega plačnega razreda za zdravnike in zobozdravnike s 57. na 63. plačni razred.

Prav obravnava dopolnil, ki niso bila skladna s poslovnikom državnega zbora, je po poročanju STA, na odboru pripeljala do obstrukcije dela opozicije.

Starejše novice