Slika je simbolična.
Maksimilijan N…
Sre, 28.6.2023 20:00
Slovenci že od nekdaj najraje med poletji obiskujemo hrvaško obalo. Se bo to zaradi podražitev začelo spreminjati?

Mnogi ljudje dopusta na Hrvaškem sploh ne dojemajo kot odhoda v tujino. Več kot sto tisoč Slovencev ima tam nepremičnine, kar pomeni, da pol milijona Slovencev dopustuje na Hrvaškem.

O trenutnem stanju na področju turizma je za oddajo Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija spregovoril Mišo Mrvaljević iz Združenja turističnih agencij:

»Denar ni ključnega pomena pri tem. Hrvaška je najbližja država, s katero smo tradicionalno povezani. Naše babice, dedki in starši so tam dopustovali, zato tam dopustujemo tudi mi.

Aranžmaji na Hrvaškem se še vedno dobro prodajajo. Vendar moramo vedeti, kaj želimo. Dejstvo je, da tisti, ki se osredotočajo na ceno, skoraj zagotovo dobijo več za svoj denar v Grčiji, Turčiji, Egiptu, Španiji in Italiji.«

V zadnjih letih je bilo veliko govora tudi o ogljičnem odtisu potovanj: »Ko odgovarjajo novinarjem pred kamero, je ogljični odtis zelo pomemben. Ko pa pridejo v našo poslovalnico ali brskajo po internetu, je pomembna cena izdelkov.«

Hrvatom se pohlepnost ni obrestovala

Na podlagi uspešnih rezultatov preteklega turističnega leta in napovedi o še boljšem letošnjem so mnogi ponudniki turističnih storitev na Hrvaškem dvignili cene.

Vendar pa to ne prinaša nobenih pozitivnih učinkov - v primerjavi z lanskim letom je število tujih turistov, ki so v zadnjih dveh tednih obiskali Hrvaško po nekaterih ocenah kar štirikrat nižje.

Turisti se že pred obiskom države pozanimajo o destinaciji in so zato seznanjeni s tem, da je Hrvaška ena izmed najdražjih držav, celo dražja od Španije in Grčije.

Padec cen bi moral že nastopiti, saj gredo cene ponekod že res v nebo. Nekateri hotelirji so se že odločili znižati cene nočitev.

Računi z bizarnimi zneski vselej hitro zaokrožijo po spletu

V zadnjih nekaj poletjih smo se že navadili, da turisti prenapihnjene cene radi objavljajo na socialna omrežja.

Tako smo bili priča pivom za sedem, sendvičem za šestnajst, sokovom za osem ter kokakolam za pet evrov, kar je v tako imenovanih beach barih na najpopularnejših hrvaških turističnih destinacijah že stalnica, ki jo lahko pričakujete, ko se odpravite na oddih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice