Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 7.2.2022 15:58
Aktualni in pereč primer Term Lendava v luči prodaje Save Turizem Madžarom ni edini, kjer smo pri prodaji turističnih kapacitet tujcem potegnili kratko.

Skupno številnim tujim prevzemom je po besedah poznavalcev to, da je komunikacija z lastniki zelo otežena, stika z njimi ne morejo vzpostaviti niti zaposleni niti mediji. 

Pogosto se obljubljena vlaganja močno razlikujejo od dejansko izvedenih. Lastniki si denar za nakupe hotelov praviloma izposodijo, zato za prenove in vlaganja denarja hitro zmanjka. 

Kmalu po prevzemu številne slovenske dobavitelje nadomestijo s tujimi, le redko pa slovenskim dobaviteljem odprejo poti v svoje matične države, še dodajajo sogovorniki iz turizma.

Na obali so se enkrat že opekli

Spomnimo se velikih obljub lastnikov portoroškega hotela Metropol. Kupec Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije je takrat zatrjeval, da bo »strateško vlagal v razvoj hotelske infrastrukture in druge razvojne projekte Metropol Resorta«. 

Že ob prevzemu hotelov je šlo vse navzdol, pravijo sogovorniki. 

Nekdaj prestižen portoroški hotel ima že dlje časa zaradi težav svojih hrvaških lastnikov večino časa zaprta vrata, nepremičnina in okolica nista v ponos krajanom in občini. 

Novinarjem pa so po pisanju lokalnega dopisnika Dela odgovarjali kar v hrvaškem jeziku. Metropol naj bi po naših informacijah sicer že sprejemal rezervacije za goste v letošnji pomladi.

Hotel Metropol Portorož (foto: Bobo).

Tudi v Mariboru podobno slabe izkušnje z Rusi

Znani mariborski hotel Habakuk, ki je pod ruskim lastništvom izgubil eno zvezdico in tako ostal le štirizvezdični, je zaprt že skoraj dve leti. Prenova bi se morala po prvotnih načrtih zaključiti že decembra 2020, a obnovitvena dela še vedno potekajo. 

V času prenove Habakuka ruski lastniki svojim zaposlenim vedno znova podaljšujejo pogodbe za čakanje na delo doma. Zaposlenim doslej nihče ni pojasnil, kdaj bo prenova, ki poteka zelo počasi z vsega le nekaj delavci, zaključena. 

Čakajoči na domu prejemajo 80-odstotno plačo, marsikdo se je medtem tudi že odločil poiskati drugega delodajalca v Sloveniji ali v Avstriji.

Čeprav imajo Terme Maribor na svoji spletni strani rubriko za medije, kjer so zapisali, da se zavedajo, kako pomembno je ažurno in kakovostno pisanje o dogajanju znotraj družbe in obljubljajo odgovore medijem v najkrajšem možnem času, vodstvo družbe slednjim že lep čas ne odgovarja na poslana vprašanja.

Tudi na Bledu nič bolje s Kitajci

Slovenski javnosti manj znan pa je prevzem hotelov Kompas in Lovec na Bledu, s strani družbe Golden Forest s sedežem v Ljubljani, v lasti vlagateljev iz Kitajske. Lastniki so lokalni skupnosti napovedovali prenove in vlaganja, a očitno je ostalo za zdaj le pri besedah.

Hotel naj bi po informacijah Siol.net financirali s sedem milijonskim posojilom najetim pri Sberbanki. Hoteli so najverjetneje tudi zaradi epidemije zaprti.   

Nakupi pa so lahko tudi zgodbe o uspehu

Spomnimo pa na nakup štirih propadlih bohinjskih hotelov, ki jih slovenski kriptomilijonar in nekdanji solastnik kripto borze Bitstamp Damian Merlak postopoma obnavlja in piše novo turistično zgodbo Bohinja, tudi v času epidemije. 

Hotel Bohinj ob Bohinjskem jezeru, ki ga je obnovil kriptomilijonar Damian Merlak.

Tudi v Pomurju zgodbe o uspehu po prevzemu

Podobno je v Kopru, kjer je prodorni podjetnik Aleš Piščanc kupil kultni Hotel Triglav, ga prenovil in tako v samem središču Kopra odprl sodobni štirizvezdični hotel Grand Koper, ki odlično bogati ponudbo obalne prestolnice tudi z dobro ocenjeno restavracijo Capra. 

Pa nikar ne pozabimo na Terme Banovci, kjer je lokalni podjetnik Srečko Karba kupil hotel, ohranil zaposlitve in postopoma vlaga tako v infrastrukturo kot v dejavnost. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice