Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 22.3.2022 18:58
Turistično gostinska zbornica s predlogi za pomoč turizmu.

Slovenski turizem si še vedno ni opomogel od posledic epidemije covida-19, zdaj pa bo čutil tudi posledice zaradi vojne v Ukrajini, poudarjajo v Turistično gostinski zbornici Slovenije.

Na zbornici so zato skupaj s 15 turističnimi združenji na vlado in ministrstva poslali predlog nujnih ukrepov pomoči najbolj ogroženim podjetjem v panogi.

Izpad prenočitev tudi do 50 odstotkov

Kljub sproščanju ukrepov turistični sektor skrbi še vedno velik obseg okužb in slabo epidemiološko stanje v državi, ki po njihovem mnenju znižuje mednarodno konkurenčnost. Dodatno pa obete v panogi poslabšuje vojna v Ukrajini, za katero si pri Turistično gostinski zbornici želijo, da bi se čim prej končala.

Kot so zapisali, so ukrajinski in ruski gostje v letu 2021 skupaj v Sloveniji ustvarili 101.311 nočitev.

»Na osnovi izvedene ankete med našimi člani ugotavljamo, da pričakovani izpad prenočitev zaradi posledic vojne v Ukrajini v obdobju od marca do maja dosegajo tudi 30 odstotkov, v obdobju od junija do avgusta pa do 25 odstotkov. V nekaterih destinacijah, v prejšnjih letih usmerjenih na ta dva trga, izpad prenočitev predstavlja tudi 50 odstotkov,« so poudarili.

Dodali so, da napovedi niso optimistične, saj govorijo o dolgotrajnem, večletnem okrevanju teh trgov.

Vladi poslali predlog nujnih ukrepov pomoči

Ob tem so opozorili, da dogajanje v Ukrajini ustvarja tudi veliko previdnost pri potovalnih odločitvah gostov iz drugih držav, na turizem pa negativno vplivajo tudi številne podražitve energentov, blaga in storitev po Evropi.

Zato so na zbornici v svojem imenu in imenu 15 turističnih združenj vladi in ustreznim ministrstvom poslali predlog nujnih ukrepov pomoči najbolj ogroženim podjetjem v panogi, tistim, ki imajo največji izpad prihodkov.

Ob tem so pozdravili razpis za subvencioniranje letalskih linij na ljubljansko letališče, so pa dodali še nekaj po njihovem mnenju nujnih ukrepov, saj je stanje slovenskega turizma po njihovem mnenju zelo resno.

Med njimi so izplačilo enkratnega dodatka za turizem, pri čemer so spomnili, da je bil ukrep predviden že v osnutku interventnega zakona marca 2021 in da od takrat pozivajo k sprejemu tega ključnega ukrepa. Nadalje si želijo ponovne uvedbe ukrepa skrajšanega delovnega časa.

»V zvezi s slednjim smo sicer prejeli odgovor, da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravlja sistemski ukrep, ki naj bi bil pripravljen do konca leta. To je za slovenski turizem nesprejemljivo pozno, zato prosimo za takojšnje sprejetje ukrepa,« so poudarili.

Nas bodo te države dodatno prehitele in porinile na obrobje turistične Evrope?

V turističnem sektorju pa se zavzemajo tudi za podaljšanje roka za vračilo prejete pomoči, v kolikor so podjetja zaradi dodatnih aktivnosti poslovala bolje od prvotne ocene ter številnih ukrepov s področja pridobivanja kadrov.

»Nadaljnje zavlačevanje s temi nujno potrebnimi ukrepi bo povzročilo, da nas bodo države z gospodarstvu prijaznejšo prakso, kot so Avstrija, Češka in Italija dodatno prehitele in nas porinile na obrobje turistične Evrope,« so še zapisali.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice