Ljubljanainfo
Tor, 1.2.2022 20:01
Od danes so za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah obvezne e-vinjete. Cene ostajajo nespremenjene, letna vinjeta pa ni več vezana na koledarsko leto. Pa kazni in nadzor?

E-vinjeta je digitalna različica vinjete, ki je nadomestila vinjeto v obliki nalepke. Od 1. decembra 2021 tako letne ni več mogoče kupiti v obliki nalepke, ampak samo še v digitalni obliki.

Mesečna in tedenska e-vinjeta za leto 2022 pa sta začeli veljati danes.

Bodite pozorni na številko registrske tablice

Elektronska vinjeta je sicer enostaven elektronski produkt, ki pa od uporabnikov zahteva pozornost in natančnost pri vnašanju podatkov ter pravočasnost. Nakup je mogoč po spletu ali na dosedanjih prodajnih mestih vinjet. 

Kupci morajo pri nakupu vinjete biti še posebej pozorni na številko registrske tablice, pri spletnem nakupu potrebujejo tudi podatke s plačilne kartice, opozarjajo na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Podatki o kupljeni elektronski vinjeti za točno določeno registrsko številko, cestninski razred in čas veljavnosti bodo shranjeni v centralnem sistemu elektronske vinjete. 

Kaj pa kazni?

Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora

Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled. 

Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka. 

Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov.

Spremembe pri veljavnosti letne vinjete

Letna e-vinjeta bo veljala 12 mesecev od dneva, ki bo določen za začetek njene uporabe, do zdaj je letna vinjeta veljala od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja naslednjega leta.

Stranka bo lahko v sklopu registracije na spletnem portalu za vsako posamezno elektronsko vinjeto naročila opomnik na potek veljavnosti, ki bo poslan po elektronski pošti na izbran elektronski naslov ali preko SMS sporočila na izbrano telefonsko številko.

Več informacij o e-vinjetah pa najdete TUKAJ.

Starejše novice