Foto: Facebook (Silvia Vidović)
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 3.5.2022 11:14
Kraš je lansiral novo embalažo priljubljenih piškotov Domaćica, ki pa je na družbenih omrežjih sprožila številne odzive občanov.

Izdelovalci priljubljenih piškotov Domaćica so se odločili, da v sklopu kampanje lansirajo novo embalažo za omenjene piškote, kar pa je privedlo do številnih negativnih odzivov in kritik. 

Na novi embalaži poleg imena dodani različni poklici

Nova embalaža omenjenih piškotov tako poleg imena Domaćica omenja še različne poklice, kot na primer Domaćica in vodja, Domaćica in pravnica, Domaćica in programerka, Domaćica in umetnica.

Embalažo pa naj bi v podjetju posodobili z namenom, da ženskam dokažejo, da lahko poleg tega gospodinjenja opravljajo tudi ostale poklice.

To pa se, kot vse kaže, na trgu ni dobro obneslo. Na račun nove embalaže se je usul plaz kritik, predvsem s strani ženske populacije. 

Številni problematizirajo, da se je imenu dodalo še poklice, nekateri so se kritično odzvali tudi na dejstvo, da ime Domaćica ne pomeni 'gospodinja', ampak domači piškoti.

Kot so zapisali hrvaški mediji, o novi embalaži kritike letijo iz vseh koncev in krajev.

»In potem je piškotek postal promotor zaostalih idej. Čez noč je v očeh teh istih naprednih mladih piškot postal nekaj, kar ženskam pove, kam spadajo in da so lahko vse, kar hočejo, dokler so gospodinje,« je ena izmed kritičnih misli.

»To je en velik 'ne', ker kaj ima piškotek sploh povedati ženskam in jim razložiti, kaj lahko in morajo biti. Gre za čisto norčevanje in za takšne predpotopne neumnosti dandanes ni prostora,« se glasi izjava nekoga drugega.

Burne odzive so občani delili tudi na družbenem omrežju Twitter, nekaj odzivov dodajamo spodaj. 

Foto: Facebook (Silvia Vidović)

Kaj odgovarja Kraš?

Kljub temu da je bil namen nove kampanje podjetja dober, so se na novo embalažo priljubljenih piškotov ljudje zelo slabo odzvali. Kaj pa imajo o jeznih odzivih in kritikah povedati v tovarni Kraš?

Tako so se odzvali:

»Cilj naše nove embalaže je ozaveščanje javnosti o pomenu in kompleksnosti odgovornosti, ki jih ženske najpogosteje prevzemajo v gospodinjstvu, ter ozaveščanje o tem, da je skrb za gospodinjstvo skupno delo vseh članov gospodinjstva, ne le žensk. Za tovrstno kampanjo smo se odločili predvsem zato, da pritegnemo pozornost občanov in odpremo pomembno temo. 

Kot prvi korak akcije smo tako na prodajne police postavili posebno izdajo piškotov. Poleg napisa Domaćica smo na škatle dodali več pogostih poklicev. Z akcijo želimo spodbuditi vse člane družbe, da prevzamejo svoj delež obveznosti in odgovornosti v domu, da bo enakomerna porazdelitev gospodinjskih opravil in ne bodo samo ženske tiste, ki poleg službe največkrat opravijo tudi gospodinjska opravila.

V sodelovanju z Ipsosom smo izvedli tudi raziskavo, v kateri večina anketirancev, kar 70 odstotkov odraslih žensk in 51 odstotkov odraslih moških, pa tudi 73 odstotkov najstnic in 72 odstotkov mladostnikov, trdi, da ženske opravijo večino dela v gospodinjstvu.

V naslednji fazi kampanje bomo na družbenih omrežjih z različnimi izzivi spodbujali tudi občane k prevzemu gospodinjskih opravil in dokumentirali specifične aktivnosti, s katerimi sodelujejo pri enakopravni delitvi gospodinjskih opravil. Del akcije bo tudi izobraževanje mlajših generacij o lastni odgovornosti do gospodinjskih opravil in pomenu pravične razdelitve gospodinjskih opravil med vse člane, da bi jih spodbudili k ustvarjanju pravih navad iz otroštva in jih posvojili za prihodnost. 

Verjamemo, da bo javnost prepoznala pravi namen te akcije in vabimo vse, da se vključite v ozaveščanje in promocijo te družbeno pomembne teme.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice