Ljubljanainfo
Pon, 2.5.2022 14:00
Pomladni dnevi so kot nalašč za kratke izlete po Sloveniji. Zbrali smo nekaj lokacij, ki si jih je vredno ogledati.

Pot po slikoviti soteski kristalno čistega potoka Bistrica

Bistriški vintgar je slikovita dolina, ki jo je ustvaril potok Bistrica, polna je naravnih posebnosti in ostankov človekovega bivanja in dela.

Ob poti je mogoče videti rimski kamnolom, kjer so stari Rimljani lomili marmor za nekropole in spomenike na Štajerskem.

Pot vodi mimo slapa Šum in Ančnikovega gradišča. Gre arheološko najdišče, kjer so bili najdeni kovaški izdelki iz četrtega stoletja. Nekdaj je bila to keltska utrdba, kar je značilno za te kraje.

Na sprehod med tulipane v Volčji Potok

Razstava spomladanskega cvetja in tulipanov v Arboretumu Volčji Potok je tradicionalno zaznamovana s pisano paleto barv, ki vabijo na sprehod med pomladnim cvetjem in cvetočimi drevesa.

Tudi letos je na ogled dva milijona tulipanov, ki sicer obiskovalce privabljajo že več kot 30 let. Razstava bo v letošnjem letu na ogled do 8. maja. 

Otroke bo v Arboretumu najbolj navdušilo veliko otroško igrišče in dinozavri ter kiti v naravni velikosti. 

Vurberk - grad s čudovitim razgledom in kavarno 

Grad Vurberk stoji na južnem delu Slovenskih goric. Prvič je bil neposredno omenjen leta 1238, danes se objemu narave nahajajo ruševine nekoč mogočnega gradu.

Ohranjena sta le še renesančni utrdbeni obroč in obzidje s stolpi in vhodom z renesančnim portalom.  

Z gradu se odpira edinstven razgled na dravsko polje od Maribora do Ptuja. V bližini gradu se nahaja tudi pustolovski park med drevesi, ki nudi adrenalinsko preživljanje prostega časa 

Očarljiva Velika planina vabi s cvetočimi travniki 

Velika planina navdušuje v vseh letnih časih, najbolj pa pomladi, ko cvetoči žafrani prekrijejo pašnike in jih obarvajo v čudovite barve. Vijolični cvetovi naredijo prostrane pašnike še toliko bolj fotogenične. 

Glavni razcvet žafranov je ob idealnih vremenskih razmerah običajno v drugi polovici aprila, popoln razcvet pa traja od 10 do 14 dni. A tudi brez vijoličnih cvetov je Velika planina odličen kraj za izlet.

Kmalu bodo tam namreč zazveneli kravji zvonci in naznanili prihod pastirjev v prepoznavno pastirsko naselje. 

Dežela, kjer so doma kozolci

Dežela kozolcev, prvi muzej kozolcev na prostem na svetu, je v Šentrupertu na Dolenjskem. Na 2,5 hektarja velikem zemljišču so postavljeni vsi tipi kozolcev v Sloveniji.

Namen postavitve je prikaz celotnega razvoja kozolca in njegove pomembnosti. Med njimi je največja paša za oči Lukatov toplar, ki je eden najstarejših ohranjenih dvojnih kozolcev pri nas in na svetu.

Dežela kozolcev nudi tudi veliko razvedrila za najmlajše. Nudi priložnost za igro v naravi, guganje pod kozolci in iskanje zaklada.

Sprehod po Otoku ljubezni

V Ižakovcih na vse romantične duše čaka zelo priljubljena izletniška točka Otok ljubezni.

Na njem si lahko ogledate Büjraški muzej, plavajoči mlin na Muri, ki je poleg edini plavajoči mlin na Muri, ali pa se sprehodite ob rečnem bregu med topoli in tulipanovci.

Na sam Otok ljubezni je mogoče priti s treh strani. Peš se na Otok ljubezni lahko odpravimo preko dveh lesenih brvi. Skozi vse leto se lahko obiskovalci na prleško stran popeljejo z brodom, ki je ena redkih, še obstoječih tovrstnih povezav med levim in desnim bregom Mure.

Podpeško jezero - naravni biser na obrobju Ljubljane

Podpeško jezero je majhen naravni biser ob obrobju Ljubljanskega barja. Je majhno, skoraj popolnoma okroglo, a zelo globoko. Je priljubljena izletniška točka za družine, v jezeru je mogoč tudi ribolov. 

Povzpnete se lahko tudi na Sveto Ano, ki je ena najbolj zaželenih foto točk v osrednji Sloveniji. Od tam lahko uživate v pogledu jezero. 

Starejše novice