Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 3.11.2023 15:42
Na Hrvaškem močan veter danes povzroča težave zlasti na obalnih predelih v Dalmaciji, kjer je morje ponekod poplavilo dele mest, med drugim v Splitu, Šibeniku in na nekaterih otokih.

Večji del Hrvaške je danes zajelo močno neurje. Najhuje je v Splitu, kjer je pihal močan jugo s hitrostjo okoli 100 kilometrov na uro. Morje poplavilo obalne dele mesta, gasilci pa so imeli tudi polne roke dela s podrtim drevjem.

Podobnemu dogajanju so bili priča tudi drugod po Dalmaciji. Morje je poplavilo tudi v Dubrovniku, Trogirju, Šibeniku in Kaštelih. Odrezani so bili tudi otoki Brač, Vis, Korčula in Hvar, kjer so pod vodo objekti ob morju in številne ceste.

Poplavilo pa je tudi rivo v Zadru.

Na Korčuli obujajo spomine na »Jadranski cunami« 

Pred 45. leti je Velo Luko na Korčuli prizadel veliki plimski valovi, ki so potopili ves obalni del mesta in uničili vse pred seboj.

Današnje dogajanje na Korčuli, ki jo je prav tako prizadelo močno neurje, mnoge zato spominja na tako imenovani Jadranski cunami iz leta 1978.

Iz Uprave civilne zaščite Hrvaške so sporočili, da bodo obilne akumulirane padavine na območju Hrvaške in sosednjih držav povzročile občuten porast vodostaja Mure, Drave in Save.

Nenaden dvig vodostaja je pričakovati tudi v manjših pritokih. Zaradi obilnih in intenzivnih padavin ter neviht so na območju Gorskega kotarja, Like ter celotnega Jadrana in njegove notranjosti možne hudourniške in urbane poplave, dodajajo v sporočilu tamkajšnje uprave civilne zaščite.

Zaustavljene so nekatere trajektne linije

Zaradi silovitega vetra so bile odpovedane številne trajektne in katamaranske linije vzdolž celotnega Jadrana, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Državni hidrometeorološki zavod pa je sporočil, da danes obstaja velika nevarnost poškodb obalne infrastrukture.

Veter je bil ponekod tako močan, da je prevrnil tudi kamion.

Veter pustošil tudi po Istri

V Opatiji se je ponoči zrušil del obalne promenade. Zaradi varnosti pešcev je do sanacije prepovedan prehod od Hotela Kvarner do UP Šporer. Mestne oblasti občane pozivajo k previdnosti.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je za večji del Jadrana razglasil rdeče opozorilo zaradi dežja, močnega vetra in neviht.

Starejše novice